Ugrás a tartalomhoz

Információk EFOP-3.4.3, EFOP-3.4.4 és EFOP-3.5.2 pályázatban résztvevő intézmények számára.
2018. május 29. Az EFOP-3.4.5-VEKOP-17 kódszámú projekt keretén belül megvalósuló EFOP-3.4.3, EFOP-3.4.4 és EFOP-3.5.2 számú projektekben keletkező statikus digitális tartalmak Oktatási Hivatal Digitális Tankönyvtár felületén való közzétételére vonatkozó információk. Tovább a cikkhez...

***

A TÁMOP 4.2.5.B-11/1-2011-0001 Tudományos és felsőoktatási tartalmak központi elektronikus közzétételének biztosítása című projekt elsődleges célja a minőségi, magyar tudományos színvonalat képviselő tartalmak elérhetővé tétele a Digitális Tankönyvtár portálon. A projekt részletes ismertetése: http://educatio.hu/projektjeink/tamop425b

Gyakran ismételt kérdések a Tankönyvtárral kapcsolatban

Kedves Látogatónk!

A Microsoft eBook formátumú dokumentumok megnyitásához a Microsoft Reader szoftvert ajánljuk, mely ingyenesen letölthető innen.

A tankönyvtári szoftverünk használata semmiféle előképzettséget nem igényel, és bárki által könnyen elsajátítható. Mégis, hogy a kereséseket megkönnyítsük, adunk egy pár tippet:
1, Nem tudom tökéletesen megnyitni az oldalt, mit tegyek?
Portálunk az utóbbi másfél évben frissített Explorer, Firefox és Google Chrome böngészőkkel használható optimálisan.
2, Hogyan kereshetek?
A főoldal felső menüjében elhelyezett keresésre kattintva, közös keresés kezdeményezhető a Tankönyvtár címeiben, SDT (Sulinet Digitális Tudástár), illetve a különböző megvásárolt végadatbázisok tartalmainak szöveges részében és metaadataiban (cím, szerző, kiadás éve, stb.).
3, Milyen keresési szabályok vannak?
A kereső a szó eleji karakteregyezéssel keres. Pl.: alma* az alma szóra és ragozott alakjaira keres, három karakter után automatikus a csonkolás; „alma” idéző jelek között a pontos kifejezés kereshető. A keresőszó minimum három karakterből áll. Ha a keresőmezőben több szó szerepel, akkor közöttük ÉS logikai kapcsolat lesz. A keresés a keresőszó begépelése utáni másodpercekben automatikusan indul.
4, Hogyan szűkíthetem a találataimat?
Javasoljuk a speciális keresőfelület használatát, ahol lehetőség nyílik dátum és adatbázis szerinti szűkítésre. Az adatbázis kiválasztása után további lehetőségek: aladatbázis kiválasztása (könyvek, folyóiratok, ábrák, videók, e-book-ok), fizikai formátum szerinti szűkítés (SCORM, Doc, PDF, video, kép), illetve lehetőség van tárgyszavas szűkítésre tudományterületenként. Sulinet adatbázist választva szűkíthetjük találatainkat típus (lap, kép, hang, video, stb.) szerint, illetve kategória (tantárgy) szerint.
5, Hogyan böngészhetek a Tankönyvtárban?
A főoldal felső menüsorában levő böngészés használatával. A böngészőfa biztosítja az általános navigálást a Tankönyvtárban. Itt kiválasztja érdeklődési körének megfelelő tudományterületet, mely alatt megjelennek a tudományterülethez rendelt dokumentumok Tankönyvtárból letölthető címei.
6, Hogyan értesülhetek az újdonságokról?
Látogatóink feliratkozhatnak – adminisztrátori engedéllyel – egy-egy hírfolyam friss híreire, melyet e-mailben kapnak meg rövid hírlevél formájában. A főoldal kapcsolat menüjében találhatják a regisztrációhoz szükséges elérhetőséget. Felhívjuk figyelmét, hogy amennyiben az adminisztrátortól kapott e-mail egy héten belül nem kerül megerősítésre, töröljük kérését.
7, Hogyan tudnám a képleteket szebben megjeleníteni?
Ha Ön Microsoft Internet Explorer böngészőt használ, matematikai, fizikai, kémiai vagy egyéb képleteket tartalmazó könyveinket kétféleképp olvashatja. Alapértelmezetten képként jelenítjük meg a szövegben található formulákat, azonban a MathPlayer böngésző plug-in segítségével a MathML formátumban tárolt képletek használata is lehetséges. Ingyenesen letölthető innen.
8, Segítség!
Amennyiben az általános leírásokban nem találta meg a választ, esetleg további kérdései lennének, kérem, írjon nekünk a tankonyvtar@educatio.hu e-mail címre. Szívesen fogadjuk építő jellegű kritikáit, meglátásait és véleményét is!

***

Tankönyvtár speciális GYIK a TÁMOP- (4.1.2. A; 4.1.2 A1; 4.1.2 A2; 4.2.2/B; 4.2.4 A és B) pályázatokban résztvevő tananyagfejlesztők számára.
1. Milyen változások történtek a technikai követelményekben a korábbi pályázathoz képest?
Az elektronikus könyvekkel szemben támasztott technikai követelményekben a következő újdonságokkal találkozhatunk:

 • Fájl- és könyvtárnevek képzése:
  A fájlnevekben csak az angol ábécé kisbetűi, számok, valamint a ’-’ (kötőjel) és ’_’ (aláhúzásjel) szerepelhetnek, nagybetűk, ékezetes és más különleges karakterek vagy szóköz nem.
 • A DocBook XML fájlok validálására nem DTD-t, hanem XSD-t használunk.
 • A könyvre vonatkozó metaadatokat külön fájlban kell leadni, felhívnánk pályázóink figyelmét, hogy ez kötelező elem, melynek hiányában a tananyag visszaküldésre kerül.
 • A könyvben szereplő matematikai formulák - ha van ilyen - MathML változatát külön fájlokban kell leadni.
 • A névvel jelölt XML entitások (pl. á) nem használhatóak.
 • A leadott elektronikus könyvnek kötött könyvtárszerkezetben tárolt, a következő szabályok szerint elnevezett fájlokból kell állnia:

  book.xml - A tankönyv DocBook XML formátumban (javasolt elnevezés)
  ./images/ A tankönyv képanyagát tároló alkönyvtár javasolt elnevezése. A képeket tehát más módon elnevezett alkönyvtárban is el lehet helyezni, a fájl- és könyvtárnév-képzési szabályok betartásával. A DocBook XML fájlban a kép- és egyéb fájlhivatkozásokat az XML fájlhoz képest relatív útvonallal kell megadni.
  ./meta/ A tankönyv metaadatai. A Dublin Core metaadatokat kötelezően a ./meta/dc.xml fájlban letárolva kérjük megadni.
  ./math/ Amennyiben az elektronikus könyvben matematikai formulák találhatóak, azokat kötelező MathML formátumban is megadni (tehát egy egyenletet három formátumban kell elkészíteni: szövegesen, képként és MathML-ben). A ./math alkönyvtárban egyenként, külön fájlokként tároljuk a tankönyv XML forrásában {egyenlet id} id-vel jelölt formulákat (equation, inlineequation, informalequation), a MathML fájlokat kötelezően {egyenlet id}.math alakban elnevezve.

  A javasolt elnevezés azt jelenti, hogy ezen könyvtárak ill. fájlok neve az általános fájlnév-képzési szabályokon belül tetszőleges lehet,
  A kötelező elnevezés ill. képzési szabály azt jelenti, hogy ezen könyvtárak ill. fájlok nevét a megadottak szerint képzett névvel várjuk.
2. Hogyan tudok ékezetes és más speciális karaktereket írni?
Használjunk megfelelő beviteli eszközt, pl. a Microsoft Windows-ban az adott nyelvnek megfelelő billentyűzetkiosztást (Vezérlőpult - Terület és nyelv beállítások).

Az elektronikus könyv kódolása legyen UTF-8. Használjunk UTF-8 képes szerkesztőeszközöket. A DocBook XML-ben az XML saját entity renferenciáin (< > ' " és &) kívül más névvel jelölt entitás (pl. az á helyett á) nem használható. A különleges karakterek - olyan esetben, amikor nem rendelkezünk a megfelelő nyelvi beviteli eszközzel - megadhatók Unicode karakterkódjaikkal, pl. a â vagy â jelöli az â karaktert, 欢 vagy 欢 jelöli a 欢 karaktert. Magyar nyelvű szövegekben a kalapos ô és û használata kerülendő. Nyomdai kötő- és idézőjelek, egyéb szimbólumok kódjai:

Karakter Decimális Hex Megjelenítés
en dash – – -
em dash — —
Szimpla bal idézőjel ‘ ‘
Szimpla jobb idézőjel ’ ’
Szimpla bal alsó idézőjel ‚ ‚
Dupla bal idézőjel “ “
Dupla jobb idézőjel ” ” '
Dupla bal also idézőjel „ „ '
Dagger † †
Double dagger ‡ ‡
Ezrelék ‰ ‰
Euro € €

További információ:
http://www.fileformat.info/info/unicode/block/index.htm
http://www.unicode.org/charts/
3. Valamilyen speciális karakter az XSL transzformáció után nem jelenik meg. Mi a teendő?
Ellenőrizzük, hogy a fájlt UTF-8 kódolással mentettük-e.
4. Az XSL transzformáció után a HTML felület nem úgy mutat, ahogyan szeretném.
 • A nevek idegen formában jelennek meg: 'Péter Nagy' a 'Nagy Péter' forma helyett, a táblázat- és ábraszámozások idegen formában jelennek meg: Table 1, Figure 1 az 1. táblázat, 1. ábra helyett.
  A <book> tag-ben adjuk meg a magyar nyelvet: <book lang='hu'>.
 • Az ábra- és táblázatszövegek egyrészt félkövéren jelennek meg, másrészt az ábrák és táblázatok fölött és nem alatt, ami nem felel meg a hazai szokásoknak. A szöveg második sora a lábjegyzet szám alatt nem ugrik el jobbra, hanem homogénen balra van ütköztetve.
  Az elektronikus tankönyvtár esztétikailag egységes megjelenésű dokumentumokból áll, ez azonban nem érinti azok tartalmát.
5. Hova adjam le az elkészült tananyagokat?
A tananyagokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma EU Pályázatok Felügyeleti Főosztálya (cím: 1134 Budapest, Váci út 45 „C” épület) részére, optikai adathordozóra kiírva, két példányban kérjük megküldeni.
6. A képeket elhelyezhetjük tetszőlegesen megválasztott nevű és mélységű relatív könyvtárakban?
Igen, az elnevezési szabályok betartásával.
7. A képleteket valóban 3 alternatív formában is meg kell adni? Ha igen, abban az esetben is, ha egyszerű felső és alsó indexekkel is megoldható a dolog?
Igen, mindhárom alternatív forma kötelező. Ha egy képlet egyszerű alsó és felső indexekkel is előállítható és a szöveg logikájából nem következik, hogy <equation>-ként jelöljük (mert pl. nem kell szerepelnie az egyenletek listájában és hivatkozni sem fogunk rá), elfogadható az egyszerűsítés. Nem szükséges továbbá egyenletként jelölni (és mindhárom formátumban előállítani) egy félkövér-dőlt B betűt sem (amire volt példa).
8. Csak egyetlen betűtípus alkalmazása lehetséges?
Nem, azonban a HTML kimenet megjelenését, stílusát az Educatio szabja meg. Törekszünk a Tankönyvtár elektronikus könyveinek egységes formázására. A HTML formátumú kimenethez csatolt CSS fájlban eltérő formázást lehet alkalmazni akár az egyes HTML elemekre és elemosztályokra.
9. Bizonyos esetekben jelezni kell a szövegrészről, hogy ez nem afféle olvasmányos szöveg, hanem a gépi keresés megjelenített parancsaiból álló állomány.
A programlista jelölésére több megoldás lehetséges:

 1. <computeroutput> a folyószövegben a számítógép kimenetének jelölésére
 2. <screen> és <screenco> a képernyő tartalmának megjelenítésére (a szóközöket, sortöréseket, tabulátorokat is megőrzi)
 3. <programlisting> és <programlistinco> program forrásának megjelenítésére
A <screen> és <screenco> (valamint a programlisting és párja) közt az a különbség, hogy a ...co végűek kötelezően tartalmaznak callout-okat, magyarázat-hivatkozásokat, az előbbiek opcionálisan.

Példa:

http://www.oasis-open.org/docbook/documentation/reference/html/screenco.html
10. Miért nem láthatóak egyes képek a Tankönyvtár szerverén publikált HTML verzióban?
Kérjük, ellenőrizze az alábbiakat:
 • létezik-e a hivatkozott képfájl?
 • a könyvtárak elválasztására ne használjuk a \ karaktert, helyette a / karakter kötelező.
  rossz: <imagedata fileref='imagesk.png' format='PNG' align='center'/>
  jó: <imagedata fileref='images/11k.png' format='PNG' align='center'/>
 • ne szerepeljen abszolút hivatkozás az XML-ben.
  rossz: <imagedata fileref='C:\Documents and Settings\Peter\Asztal\xmlmunka\imagesk.png' format='PNG' align='center'/>
  rossz: <imagedata fileref='/images/11k.png' format='PNG' align='center'/>
  jó: <imagedata fileref='images/11k.png' format='PNG' align='center'/>
11. Hogyan kell megadni a könyv egyenleteit?
Az elektronikus könyvben szereplő egyenleteket három formátumban kell megadni. A MahtML megjelenítésére nem képes böngészőkben a matematikai formulákat képként szolgáltatjuk, a képekhez azokkal egyező értelmű szöveges információnak is kapcsolódnia kell, amit a kép ALT szövegeként használunk. Emellett a képleteket MathML-ként is szükséges elkészíteni.

A DocBook XML-ben az egyenlet jelölésére használatos <equation>, <informalequation> vagy <inlineequation> elemekkel jelölhetjük az egyenleteket. Az elemeket kötelező id-vel ellátni és ebből az id-ből képezni a képlet MathML változatának fájlnevét: ./math/{egyenlet id}.math

Példa (DocBook XML részlet):

<equation id='eq_0002'>
<title>Teszt egyenlet</title>
<alt>x=-b±sqrt(b^2-4ac) over 2a</alt>
<graphic fileref='math/eq_0002.png'/>
</equation>

Inline - azaz a folyószövegben megjelenített - egyenletet az <inlineequation>, <title> nélküli egyszerű képletet pedig az <informalequation> elemekkel jelölhetünk. A <graphic> elem helyett használható a <mediaobject> elem is.

A MathML fájlokat az egyenlet id-jéből képzett fájlnévvel (a fenti példához eq_0002.math néven) állítjuk elő és a könyv XML-hez képest relatív math alkönyvtárban tároljuk. A képek elhelyezésére szintén használhatjuk a math alkönyvtárat. A MathML fájlok validálásához használt XSD helye: http://www.w3.org/Math/XMLSchema/mathml2/mathml2.xsd.

Példa: eq_0002.math, eq_0002.png
12. Hogyan kell megadni a könyv Dublin Core metaadatait?
A Dublin Core metaadok xml fájlban kötelezően csatolandóak! Bővebben
13. Mi tekinthető egy címnek?
Alapvetően a rendező elv az, hogy egy cím az egy darab összefüggő dokumentum + metaadat (Dublin Core /DC/ xml formátumban).
 1. 1db DocBook xml folyam + 1 DC metaadat;
 2. pdf, doc, ppt (tartalmi azonossággal) + 1 DC metaadat (tehát egy dokumentum egy vagy több formátumban, teljes tartalmi azonossággal);
 3. 1 db SCORM csomag + 1 DC metaadat;
 4. egy dokumentum tartalmilag azonos többnyelvű változata nyelvenként külön címnek számít (ahány nyelven van, az annyi különálló dokumentum, hiszen külön metaadat is kell hozzá);
 5. fizikailag több egységből álló, de tartalmilag összefüggő szellemi alkotás (pl.: szétdarabolt pdf-ek fejezetenként, de összefüggenek; SCORM csomag több fizikai egységben fejlesztve pl. konzorciális keretek között, több intézmény által készített dokumentum);
 6. szöveggyűjtemény + DC metaadat, (melyben több szerző több műve található: fizikailag több egységből áll, ám tartalmilag összefüggő, egységes dokumentum).
14. Formátumokról

A Tankönyvtár oldalaira felkerülő tananyagok a következő formátumokban adhatóak át, természetesen a szerződésben leírtakat kérjük betartani, mely konstrukciónként eltérő lehet.

DocBook (v 4.4); SCORM (2004, 3. ed.); SDT (Sulinet Digitális Tudásbázis ajánlásának megfelelően fejlesztett tananyag); pdf; ppt; doc; plain text.
A formátumok helyes megválasztása elsődleges szempont a tananyagfejlesztés során. Az egyszerű szöveges és kép illusztrációkkal ellátott dokumentumoknál (statikus tartalmak) a DocBook és a pdf ajánlott. Összetett dokumentumoknál, melyek mozgóképeket, videókat, hangzó anyagokat, animációkat tartalmaznak a szövegek és képek mellett (dinamikus tartalmak) a legideálisabb megoldást a SCORM nyújthatja.

15. Kötetesítés
A kötetesítés a TÁMOP-4.2.2/B konstrukció tartalomfejlesztésében alkalmazandó. A formátumok tekintetében elsődlegesen a pdf támogatott e pályázat esetében. A pdf mellett kérjük a dokumentumot plain text formátumban is megküldeni. A Dublin Core metaadatokat tartalmazó xml, valamint a document.xml kötelező elemek! Bővebben
16. Milyen formátumú és mekkora méretű képeket használjuk a könyvek készítésekor?
Az elektronikus könyvek illusztrációihoz az általánosan használt, minden korszerű böngészőben támogatott képformátumokat várjuk el (PNG, JPEG, GIF). A képek lehetőleg ne legyenek szélesebbek 900 képpontnál.
17. Az én könyvem nem szokásos formátumú könyv, hanem lexikon/szótár/névtár. Hogyan készítsem el DocBook XML-ben?
Ha a szótári rész előtt előszó, magyarázat, vagy más szöveg van, azt jelöljük a szokásos módon (pl. <chapter>). Ezután a </chapter>-rel zárjuk le, és a szótári részt osszuk fel a fő chapter-ekkel egy szinten lévő <glossary> szakaszokra, amelyek <title> elemei az ábécé betűit tartalmazzák (a HTML konverzió után ezek lesznek kattinthatóak a tartalomjegyzékben).
18. Miért nem érhető el minden könyv PDF, DOC és ePub formátumban is?
A Tankönyvtárban publikált elektronikus tankönyvek elsődleges formátuma a HTML. Ezen felül igyekszünk a lehető legtöbb könyvet más formátumokban is közzétenni, hogy látogatóink egy fájlban le tudják tölteni a teljes könyveket (PDF), akár szerkeszthessék is (DOC), vagy kézi számítógépeiken szabadon hordozhassák (LIT). Egyes, jellemzően a képanyagban gazdag könyvek esetében azonban az egyetlen fájlba történő konverzió túlságosan nagy (100-300 MB) fájlokat eredményezne, melyek előállítása és szolgáltatása túlzottan igénybe venné jelenleg rendelkezésre álló számítási és hálózati erőforrásainkat. Ezért e könyveinket csak HTML formátumban szolgáltatjuk.
19. Hozzájuthatok a konverzióhoz szükséges XSL-ekhez?
A transzformáció során használt XSL-ek letölthetőek a Docbook projekt honlapjáról (http://docbook.sf.net/ vagy http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=21935&package_id=16608 ).
20. Javítanom kell a leadott tananyagot, mi a teendő?
A pályázókat e-mailben értesítjük a javítás tényéről, melyhez mellékeljük a hibajegyzéket. A tananyag javítására az értesítéstől számított 28 nap áll a pályázók rendelkezésére. A javított tananyagot gondosan becsomagolva, az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. címére (1122 Budapest, Maros 19-21.) kérjük postai, vagy egyéb úton eljuttatni, optikai adathordozón, két példányban és átadás-átvételi bizonylattal (szintén két példányban) ellátva.
21. Nem találtam választ kérdéseimre!
Kérem lépjen velünk kapcsolatba, tankonyvtar@educatio.hu e-mail címen, vagy munkaidőben hívja a 06-30-682-23-92-es telefonszámot.
Elektronikus tartalomfejlesztés és szolgáltatás a kutatásban és felsőoktatásban
Elektronikus tartalomfejlesztés és szolgáltatás a kutatásban és felsőoktatásban
TÁMOP 4.2.5.B Tudományos és felsőoktatási tartalmak központi elektronikus közzétételének biztosítása