Ugrás a tartalomhoz

História 2002-056

Glatz Ferenc , Láng István , Pálfy József , Medzihradszky Zsófia , Farkas Ildikó , Farkas Ildikó , Mészáros Ernõ , Vajda György , Glatz Ferenc , Glatz Ferenc , Muszatov, Valerij , Keresztessy Csaba , Marx György , Papp Júlia , Ravasz Károly , Ravasz Károly , Anderle Ádám , Farkas Ildikó , Farkas Ildikó , Farkas Ildikó , Farkas Ildikó , Stampa László , Farkas Ildikó , Held József

História

23. fejezet -

Indiánok, meszticek, fehérek

FARKAS Ildikó

Indiánok, meszticek, fehérek

Latin-Amerika etnikai térképe már a 19. század folyamán is tarka volt: őslakos indiánok, a spanyol hódítók leszármazottai, (kreolok), az indián és a fehér népesség keveredéséből származó meszticek, a behurcolt fekete rabszolgák felszabadított leszármazottai és azoknak a fehérekkel történt keveredéséből származó mulattok, valamint az indián-fekete keverék zambók népesítették be a kontinenst, mintegy 60 milliónyian. Ez a kép a századforduló környékén legnagyobb hullámát elérő európai bevándorlással lett még színesebb. 1870 és 1914 között 10 millió európai (főleg olasz, spanyol, német, de jelentős számú kelet-európai is) telepedett le elsősorban a La Plata régiójában (Brazília, Argentína, Uruguay területén, ez utóbbi népességének 1915-ben majdnem fele volt bevándorló).

Az etnikumok keveredése különböző összetételű régiókat hozott létre. Kialakult egy fehér (La Plata: Uruguay, Argentína, Chile és Brazília egyes részei), egy mesztic (Mexikó, Közép-Amerika, Kolumbia), egy indián (az Andok országai: Peru, Ecuador, Bolívia, Paraguay, Guatemala) és egy mulatt Amerika (Karib-térség, Brazília egyes részei, Venezuela és Kolumbia karibi zónái). Mindezt az ázsiai bevándorlók (főleg Kuba, Mexikó, Peru, Bolívia területeire) tízezrei tették még színesebbé.

Az etnikumok saját kultúrával rendelkeztek, és – bár létezett keveredés – őrizték is azt. Mindezekből alakult ki az, amit ma Latin-Amerikának nevezünk: spanyol katolicizmus, európai műveltség, indián és afrikai hagyományok összessége kavargott a századelőn.