Ugrás a tartalomhoz

Kommunális gépek II.

Dr. Szabó József (2011)

Szent István Egyetem

1.5. Műtárgyak takarítása

1.5. Műtárgyak takarítása

A közutakon nemcsak a járófelületet, hanem a közlekedésbiztonságot segítő műtárgyakat is tisztítani, portalanítani kell.

Korlátmosó

A közutak bizonyos részein, autópályák forgalomelválasztó sávjainál elhelyezett szalagkorlátok tisztítását függőleges tengelyű, hosszú szálú forgó kefékkel (egy vagy több) és vízsugárral végző önjáró jármű végzi. A korlátmosó szerelék lehet „beépített” (mint az első képen látható), vagy adapterként (mint a második képen).

Az útszélét jelző oszlopok, fényvisszaverő prizmák láthatóságának biztosítása érdekében időnként tisztítani szükséges. Kézi erővel, gyalogmunkával csak nagyon rövid útszakaszokon végezhető el a munkaművelet. Gépesítés eredményez nagyobb teljesítményt. A művelet nagyobb időközökbeni szükségessége okán általában adapterek alkalmazásával oldják meg a feladatot. Az adapterek önjáró kommunális alvázra, vagy más erőgépre (megfelelő szerelvényezési lehetőséggel ellátott tehergépkocsi, mezőgazdasági erőgép) kerülnek felhelyezésre.

Az adapter két – egymással szemben forgó – vízszintes tengelyű kefével és vízsugárral tisztít. A mosófej hidraulikus karon található, amelynek működtetése a vezetőülésből történik. Egyes típusok haladás közben, mások az oszlopnál megállva végzik a tisztítást.

Táblamosó

A közúti jelzőtáblák tisztítása gyalogmunkával vagy önjáró gépre szerelt adapterrel oldható meg. A kézi erővel végzett tisztításhoz a járműre helyezett víztartály és nyomást biztosító szivattyú adja a szükséges folyadékot, ami sugárpisztollyal, vagy mosókefével felszerelt eszközzel teszi lehetővé a jelzőtáblák tisztítását.

Az önjáró gép esetében a kefemozgató gémre szerelt mosóegység végzi a tábla tisztítását.

Alagút- és aluljáró mosás

Az aluljárók, alagutak falainak tisztítása a járműforgalom okozta porszennyeződés miatt időnként esedékessé válik. E művelethez speciális alagútmosó szerelék szükséges.