Ugrás a tartalomhoz

Kommunális gépek II.

Dr. Szabó József (2011)

Szent István Egyetem

1.6. Lombfelszedés

1.6. Lombfelszedés

Jellemzően az őszi – levélhullási – időszakban jelent nagy területű és nagy mennyiségű takarítási feladatot a közterületekre és gyepfelületekre kerülő (lehullásból, szél általi továbbításból származó) falevelek összegyűjtése és elszállítása.

A kézi gyűjtés és rakodás mellett egyre több helyen alkalmazzák a különböző gépesített megoldásokat:

  • lombseprők, lombfúvók

  • lombfelszedők

  • lombfelszedő-szállító eszközök.

A lombseprők, lombfúvók a levelek felületről történő eltávolítását, egy helyre gyűjtését végzik. Ott alkalmazhatók, ahol a lesöpört felület mellett rendelkezésre áll olyan terület, ahol rövidebb-hosszabb ideig (az elszállításig) nem jelent akadályt és nincs kitéve a szél szétszóró hatásának.

A lombfelszedők a terület takarításán kívül szívóventillátoruknak köszönhetően fel is szedik a leveleket az átmeneti gyűjtőtartályukba. Lehetnek mechanikus elven működő seprők, amelyek nagy térfogatú tartállyal rendelkeznek, illetve szívóventillátorral kiegészítettek.

A kép egy benzinmotorral hajtott, háti, illetve gyalog kísérésű önjáró lombfelszívót mutat be. A ventillátor által felszívott avart (és a szemetet) a könnyen üríthető gyűjtőedénybe, zsákba továbbítja. A képen látható szívótorok helyett flexibilis műanyag lombfelszívó csővel is felszerelhető.

A lombfelszedő-szállító eszközök az összegyűjtésen kívül alkalmasak az rakomány hosszabb távú (lerakóhelyre, komposzttelepre) szállítására is.

Lehetnek vontatott és önjáró kivitelűek, illetve különleges kialakításúak.

Egy speciális – szellemes – megoldást mutat a következő kép, amely egy megfelelő felépítményű tehergépkocsi platójának hátsó falára függesztett, benzinmotorral hajtott szívóventillátort mutat lombfelszívó csővel végzendő munkához.

Vontatott kialakítású lombfelszedő

A vontatott felszedők általában mezőgazdasági erőgéppel történő üzemeltetésre TLT hajtással, hengerseprővel, hidraulikus tartályürítéssel készülnek. Flexibilis lombfelszívó cső is tartozik hozzájuk.

A vontatott felszedők másik csoportjába azok a gépek tartoznak, amelyek csak felszívó csővel rendelkeznek, vontatásuk kistehergépkocsival, Pickup vontatóval megvalósítható. A felszedők energiaforrása a vontatott felszedő alvázára szerelt belsőégésű motor.

Két ilyen vontatott felszedő és munkája figyelhető meg a videofilmeken.

http://www.madvac.com/content/61_leaf_vacuum_collector.php

http://www.agrolanc.hu/webset32.cgi?Agrolanc@@HU@@81@@627153731#cikk9

Önjáró kialakítású lombfelszedő

Az önjáró kivitelben készült lombfelszívók az őszi időszakon kívül vákuumos szemétfelszívásra, hulladéktároló ürítésre is alkalmazhatók.

Önjáró szállítóalváz esetén adapterként kerül felszerelésre a felszedő szerkezet, amelynek meghajtása általában hidraulikus úton történik. Tipikus kialakításuk a képeken figyelhető meg.

Célgépként is kialakítanak lomb- és szemétfelszedő gépeket, amelyek csak e feladat elvégzésére alkalmasak. Azokon a helyeken célszerű a használatuk, ahol a seprés nem szükséges és a porképződés elkerülése fontos környezeti szempont. Egy ilyen célgép működését mutatja a következő videofilm.

http://www.youtube.com/watch?v=gsmUye0x5ec&feature=player_embedded