Ugrás a tartalomhoz

Kommunális gépek II.

Dr. Szabó József (2011)

Szent István Egyetem

3.2. Parképítés gépei

3.2. Parképítés gépei

Földkitermelés, tereprendezés gépei

A durva földmunkák gépei a nagyteljesítményű földtolók, amelyek lánctalpas vagy gumikerekes járószerkezettel rendelkeznek. Motorteljesítményük 80 – 300 kW. A tolólap működtetése hidraulikus munkahengerrel történik. A kemény, köves, gyökerekkel átszőtt talajok fellazításához az erőgép hátsó függesztő berendezéséhet talajlazító, gyökértépő fogakkal ellátott szerszámot szerelnek.

A tolólapos gépek munkaszélessége 2-3,4 m.

A gumikerekes gépek kerék-kormányzásúak, vagy ízelt (derékcsuklós) kormányzási móddal rendelkeznek. A többcélú felhasználás biztosítására a tolólap helyett kanalat szerelnek és a gép hátsó részére forgórakodót, kanalas árokásót helyeznek.

Az egyenletes talajfelszín kialakítás megkönnyítésére alkalmazzák a lézeres szintezőegységgel ellátott földmunkagépeket. A gépek egy a terület közepén elhelyezett háromlábú állványra szerelt 360°-os szögben lézersugarat kibocsátó jeladó segítségével működnek.

A lézersugár által kijelölt szint jeleit a földmunkagépre szerelt vevőrendszer fogja és azokat a vezérlőrendszeren keresztül a tolólapot mozgató hidraulikus munkahengert szabályozza. A lézeres tereprendezés segítségével az egyenletes talajfelszín kialakítása kb. 4% pontossággal végezhető.

A finom földmunkához kisebb gépeket, vagy kézi munkaerőt kell használni.

Ezek a gépek többnyire gumikerekes vagy gumihevederes járószerkezettel készülnek. Fontos szerkesztési szempont a kis talajnyomás biztosítása. A gépek 25 - 60 kW motorteljesítményűek. Elsősorban kanalas homlokrakodóként vannak kialakítva.

Földnyeső kanállal szerelt homlokrakodóval a finom földmunkák (nyesés, terítés, egyengetés, elszállítás) könnyen elvégezhetők. A két részből álló hidraulikus működtetésű nyitható kanál.

A finom földmunkák közé tartozik a különbözővezetékek, öntözőcsövek telepítéséhez szükséges árkok elkészítése. Ezekhez nagyobb méret esetén árokásó markolókat, kisebb átmérő esetén árokmarót használnak. Az árokmaró lehet valamilyen erőgép adaptere, vagy célgép.

A végtelenített láncra erősített maró elemek a talajt a felszínre továbbítja, ahol egy csiga vagy terelőlap a nyitott árok egy- vagy mindkét oldalára helyezi. 35 - 50 cm ásási mélység és 10 cm árokszélesség mellett az ásás sebessége a talaj keménységétől függően 50-60 fm/óra.

Láncos árokmaró adapter

Önjáró, gyalogkísérésű láncos árokásó működését mutatja be a videofilm.

http://www.youtube.com/watch?v=KYVkuAYeJcY&feature=related

Gyalogkísérésű tárcsás árokásó

Ároktemető adapter

Árokásás öntözőcső vagy elektromos kábel fektetéssel együtt tárcsás árokásóval.

A videofilmen követhető a munkafolyamat.

http://www.youtube.com/watch?v=QKkJkGxAlcg&feature=endscreen&NR=1

Anyagmozgatás gépei

A zöldterület építéssel, karbantartással kapcsolatos anyagmozgatáshoz az anyag jellegétől és mennyiségétől függően az általánosan használt mobil anyagmozgató eszközöket használják a talicskától a fix- és billenőplatós tehergépkocsikig. A rakodás kézi erővel, vagy különböző rendszerű rakodógépekkel történik.

Ömlesztett anyag szállítására szolgáló gépek

A JCB DUMPSTER gumihevederes járószerkezetéből adódó kis talajnyomás miatt jó szolgálatot tehet a parképítés és fenntartás során felmerülő ömlesztett anyagok szállításánál. A vezetőállás a 7 kW-os motor mögött található. A puttony 750 kg-ig terhelhető. Az önrakodó kanál 0,3 m3 ömlesztett anyag felrakására képes.

Gumikerekes járószerkezet esetén széles abroncsozás biztosíthat kis talajnyomást. A fordulékonyságot összkerék kormányzással vagy ízet kormányzással valósítják meg.

Nagyon praktikusak az emelve billentő puttonnyal rendelkező gépek. Hidraulikus munkahengerekkel történik az emelés és a billentés.

Talaj-előkészítés gépei

Fűmag vetéséhez vagy virágágyások létesítéséhez hasonló talaj-előkészítést kell végezni, mint a szántóföldi növénytermesztésben. E műveletekhez használatos gépek:

  • eke

  • talajmaró, rotációs kapa

  • tárcsa

  • kombinátor

  • gyűrűs- és simahenger

A gépek kialakítása megegyezik a mezőgazdaságban használtakkal, esetenként a területi adottságokhoz igazodóan kisebb méretűek, amelyhez kisebb erőgépigény társul.

Sétánykészítés gépei

A parkon, kerten belüli sétányok, gyalogos utak kialakítása kisebb-nagyobb földmunkát és esetleg burkolatépítési munkát igényelnek.

A gyalogos utak minimális szélességét kétirányú közlekedés és kikerülési lehetősége figyelembevételével 1,8 méterben határozták meg.

A legegyszerűbb gyalogos járófelület kialakítása a nyomvonalnak megfelelő talajegyengetés, bakhátas profil kialakítása földmunkagépekkel történik. Ezt követően hengerezéssel célszerű tömöríteni, majd kaviccsal vagy kőzuzalékkal történő terítés után ismét hengerezni.

Gondozásuk (gyommentesség biztosítás, kátyúzás) folyamatos munkát igényel.

Szilárd burkolat esetén aszfalt, illetve beton terítést vagy térkő burkolást alkalmaznak.

A térkővel történő burkolatkészítés gépesítésére két példát mutatunk be.

Az első megoldásnál vákuumos szívófejjel ellátott, kézi irányítású lerakó-berendezéssel történik a felület kialakítása. Kisebb, bonyolultabb alakzatú felületeknél jól használható.

A videofilmen megtekinthető a berendezés munka közben.

http://www.youtube.com/watch?v=1XNXdFkkwcE&feature=related

A második példában hosszabb útvonal burkolatának elkészítéséhez használható térkő terítő gép és munkája látható. A belsőégésű motor csak a járószerkezet hajtását végzi. A térkövek mintába rendezése kézzel történik, az előkészített aljzatra gravitációs úton jut el.

http://www.youtube.com/watch?v=SJT3X4weECE&feature=related