Ugrás a tartalomhoz

Kommunális gépek II.

Dr. Szabó József (2011)

Szent István Egyetem

3.6. Öntözés eszközei

3.6. Öntözés eszközei

A zöld- vagy virágos növényeknek a tápanyagon kívül vízre is szükségük van. A külterületeken lévő nagy felületű füves részek, rézsűk csak a csapadékból kapnak vizet. A településen belüli parkok, kertek, virágládák ápoltsága, gondozottsága megkívánja a rendszeres öntözést. Ezeken a területeken 2-3 naponta kb. 10 mm/m2 vízmennyiség kijuttatása szükséges.

A növényzet öntözése történhet mobil eszközökkel, vagy beépített öntözőrendszerekkel.

A virágládák öntözése kizárólag mobil eszközökkel, például kannával, háti permetezővel, lajtos kocsival oldható meg.

A virágágyásoknál is alkalmazhatóak az előbb említett mobil eszközök, de itt – a kiterjedtségtől függően – a pázsittal egyidejűleg történő öntözéssel telepíthető esőztető szórófejes berendezések is használhatók.

Az áttelepíthető berendezések közül a csévélhető szárnyvezetékesek használata gazdaságos a kevesebb munkaerő, a könnyebb telepíthetőség és az automata működés miatt.

A csévélhető öntözőberendezés használatát a videofilm szemlélteti.

http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=7lTs4avwtGI

Vannak fixen telepített szórófej-csatlakozások, amelyeknél csak a szórófejet kell az öntözés idejére kihelyezni.

http://www.youtube.com/watch?v=y2jPx6YUkq4&feature=related

A beépített öntözőrendszerek lehetnek esőztető- és csepegtető rendszerűek. Ezek működtetése lehet kézi vezérlésű vagy automatikus üzemű.

Az automatikus működésű előre beállított időpontokban és ideig üzemel.

Az öntözőrendszer elemei rejtett módon, földbe telepített szórófejekkel történik, melyeket földalatti csőhálózat köt össze. A talajba süllyesztett szórófejek csak az öntözéskor emelkednek ki, így a gyepfelület használatát (fűnyírást, közlekedést) az öntözőfejek nem zavarják, szinte észre sem lehet venni azokat. Az öntözés automatikusan - többnyire a növényeknek leginkább megfelelő hajnali órákban – történik.

Különböző szórófej kialakítások találhatóak, amelyek közül a növényzet, a terület az öntözési mód szerint kell kiválasztani a megfelelőt. A videofilm forgó sugár rendszerű szórófejet mutat be.

http://www.youtube.com/watch?v=vj_3ifs16Cs&feature=player_embedded

Park öntözőrendszerének kialakítását mutatják a következő három kép.