Ugrás a tartalomhoz

Kommunális gépek II.

Dr. Szabó József (2011)

Szent István Egyetem

5.4. Speciális kiegészítők

5.4. Speciális kiegészítők

A különböző parkolási módokat speciális eszközökkel is kiegészíthetők, amelyek univerzálisan felhasználhatóak, az adott rendszerbe illeszthetőek. Ezek:

 • Mozgáskorlátozott parkoló. A parkolóban mozgáskorlátozottak számára külön parkoló helyet, helyeket kell kialakítani. Ezek a parkolók nagyobbak, mint az átlagos parkoló hely. Ezeknek olyan elhelyezkedésűnek kell lennie, hogy könnyen megközelíthető legyen. Ezeket a parkolókat külön jelölni kell. Táblával, és ha lehetséges az útburkolatra is fel kell festeni. Ezeket a helyeket csak az erre jogosultak vehetik igénybe, adott igazolvánnyal.

  Mozgáskorlátozott parkolóhely (http://www.akadalymentesseg.hu/wp-content/uploads/2011/01/P1040382.jpg)

  Mozgáskorlátozott parkolóhelyet jelző tábla (http://www.kreszforum.hu/userfiles/167_Varakozohely_mozgaskorlatozottak_reszere.jpg)

 • Családi parkoló. A parkolóban kialakítható családi parkoló hely is. Ezen a helyen azoknak az autóknak illik parkolni, ahol gyermek van és a ki és beszállás, babakocsi használata így egyszerűbb, hiszen nagyobb a hely az átlagos parkolóhelynél.

 • Parkoló díj-fizető automata. A parkolás nem minden esetben térítésmentes. Általában a parkolást, annak idejét előre meg kell váltani. Erre úgynevezett parkoló jegykiadó automaták szolgálnak. Az automatánál készpénzzel előre megváltható a parkolási idő, illetve már léteznek elektronikus fizetési lehetőségek is (ilyen a mobilparkolás is (http://www.mobilparkolas.hu). Egy parkolójegy automatát az alábbi ábra szemléltet.

  Parkolójegy automata (http://www.dkv.hu/uploads/images/201010054333.jpg)

 • Térfigyelő rendszerek. Parkolóknál a személy és vagyonbiztonságra ma már fokozottabban ügyelnek. Erre szolgálhat a térfigyelő rendszerek kiépítése. Ez a rendszer áll egy vagy több a területet figyelő kamerából és egy központi egységből, amely megjelenítheti és tárolja bizonyos ideig a felvételeket. A rendszer bővíthető rendszámfelismerő hardverrel (pl. kamera) és számítógépes programmal is. Az alábbi ábra egy rendszámfelismerő rendszerrel egybekapcsolt térfigyelő hálózatot mutat.

  Rendszámfelismerésre is alkalmas térfigyelő rendszer (http://oktel.hu/wp-content/uploads/2010/12/rendszamfelismero_rendszer.jpg)

Összefoglalás

Napjainkban a járművek parkolásának a megoldása igen fontos kérdés. Ebben a tananyagrészben bemutatásra kerültek a főbb parkolási megoldások valamint az ezekhez kapcsolható gépek, berendezések.

Kérdések:

 1. Jelölje meg, hogy melyik parkolási rendszerhez tartozik az alábbi felosztás!

  Forgalmi sáv mellett kialakított parkoló;

  A forgalomtól elkülönített parkoló terület

  - Felszíni parkolás

  - Felszín feletti parkolás

  - Felszín alatti parkolás

 2. Egészítse ki a hiányzó elemet!

  A felszíni parkolóhely elrendezése lehet párhuzamos, halszálkás, ……………….

 3. A láncos sorompó működését biztosító szerkezet

  elektromos

  hidraulikus

  pneumatikus

  mechanikus

 4. Jelölje meg, hogy mely funkció nem tartozik a parkolóház ellenőrző pontjának feladatkörébe!

  be/ki lépés ellenőrzése

  parkolási idő elszámolása

  díjfizetés ellenőrzése

  körözött gépjármű kiszűrése

  magassági korlát ellenőrzése

  szabad parkolóhelyek kijelzése

 5. Milyen parkolóházi rendszert ábrázol a rajz?

 6. Melyik automata parkoló-rendszerre ismer a következő leírásból?

  A módszer lényege, hogy a tároló egy több emeletes magas acélszerkezetű építmény. A járművel be kell hajtani a parkoló helyre. Szabad hely esetén a tároló felemeli a járművet, vagyis az egész szerkezet elfordul, hogy a lenti parkoló helyen ismét szabad hely legyen.