Ugrás a tartalomhoz

Kommunális gépek II.

Dr. Szabó József (2011)

Szent István Egyetem

Fogalomtár

Fogalomtár

Redoxipotenciál

Az anyagok oxidáló-, ill. redukálóképességének jellemzője.

Redoxifolyamat

Egy rendszerben az egyik anyag oxidálódik, a másik redukálódik.

kolloidális méretű

1 és 500 nm közötti méretű részecskékből álló anyag, 1 nm = 10-9 mm

Brown-mozgás

a gázok és folyadékok részecskéinek folyamatos és rendezetlen mozgása

Davy-lámpa

Humphry Davy angol kémikus kísérletei során felfedezte, hogy a sűrű szövésű drótszövet a rajta áthatoló lángot annyira lehűti, hogy az a sújtólég gyulladási hőmérsékletét nem éri el. Ez a biztonsági lámpa alapelve, aminek első példányait 1816-ban készítették el. A Davy-lámpa volt az első világítóeszköz, ami nem robbantotta be a felgyülemlett metánt.

CIPP

Cured-in-place pipeline

SPR

spiral-wound trenchless pipeline renewal process - spirál tekercses árkolás nélküli csatornabélés HDPE

High density polyethylene - nagy sűrűségű polietilén (0,941 g/cm3)

GFRP

Glass-fibre reinforced plastics - üvegszál erősítésű műanyag

PP

Polipropilén - hőre lágyuló polimer

TLT

teljesítmény-leadó tengelycsonk

Leggyakoribb a motorarányos TLT, mely mindig a motor fordulatszámával arányos fordulatszámon forog (540 f/perc vagy 1000 f/perc a motor névleges fordulatszámán). Ritkábban alkalmaznak egy 750 f/perc fordulatú ún. kímélő fokozatot is az 540 f/perc fordulatszám igényű, kisebb teljesítményű munkagépek hajtásához. Ekkor a traktor motorját a névleges fordulatszám alatt kell működtetni. Menet arányos TLT : a meghajtó kerekek fordulatszámával (~menetsebesség) arányos TLT fordulatszám Újabban mellső hidraulikával együtt a traktor elejére is szerelnek TLT-t, (ennek névleges fordulatszáma 1000 f/perc)

A tengelycsonk kisebb teljesítményekhez 6 bordás, nagyobb teljesítményekhez ún. tűbordás kialakítású. (Forrás: Wikipedia)

saralás

Az úttest és a járda találkozásánál felgyülemlett és leülepedett, földszerűre keményedett porszennyeződés mechanikus fellazítása, eltávolítása.

zeolit

Ásványi anyag. A zeolitcsoport tagjai víztartalmú alumoszilikátok, melyekben a víztartalom jelentős része reverzibilis és alacsony hőmérsékleten eltávolítható. A név a görög zein (=forrni) és litosz (=kő) szavak összetételből származik. Hazai előfordulásai: Csódi-hegy (Dunabogdány), Tokaji-hegység, Zalahaláp, Badacsony,Bodrogkeresztúr, Mezőzombor.

ÁNF

Átlagos Napi Forgalom – a vizsgált útszakaszon áthaladó teljes évi járműszámának és az év 365 napjának hányadosa (jármű/nap)

E/nap

Egységjármű / nap – személygépkocsi egységre történő szorzószámokkal megvalósított átszámítás.

közpark

Zöldterületi létesítmény. A területfelhasználást tekintve zöldterületnek minősül a kialakításukhoz leválasztott (illetve kijelölt) önálló földterület. A közpark egy legalább 1 ha nagyságú terület. Legalább 80 %-án aktív zöldfelület található. Budapesten létesült a világ első közparkja: a Városliget. A Városliget, az első szánt-szándékkal létesült „népkert” 1813-ban egyedülálló volt.

közkert

Bárki által használható közterületi zöldterület, amely meghatározott fő funkciót (játék, sport, pihenés stb.) szolgál és 1 ha-nál kisebb területű. Legalább 80 %-án aktív zöldfelület található.

mulcsoz

A levágott kaszálékot a talajon szétszórva hagyó kaszálási eljárás. (Talajtakarás)

RFID

Radio Frequency IDentification – automatikus azonosításhoz és adatközléshez használt technológia, melynek lényege adatok tárolása és továbbítása energiaforrást nem tartalmazó passzív rádiójelet adó címkék és eszközök segítségével.