Ugrás a tartalomhoz

Újrahasznosítási ismeretek

Dr. Nagy Béla (2011)

Szent István Egyetem

6.2 Papír újrahasznosítási trendek, tendenciák, árak

6.2 Papír újrahasznosítási trendek, tendenciák, árak

A papíripar hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt 20-30 évben. Ez részben jelenti a papír megnövekedett felhasználását (74- 75. ábra), de elsősorban az újrafeldolgozás mértékének nagyarányú növekedését.

74. ábra. Papírfelhasználás összevetése (technikai fejlettség/népesség)

75. ábra. Hulladékpapír felhasználás Magyarországon (Forrás: Dunapack Rt)

A fejlődés mai szintjén, amikor egyre több újra feldolgozott rostanyagot használnak fel a magas hozzáadott értéket képviselő minőségi termékekben is, további ismeretekre van szükség az újrafeldolgozás technológiai és közgazdasági tényezőinek jobb megértéséhez.

A fejlődési trendek alapján úgy tűnik, hogy 60 %-os arányt is meghaladhatja az újra feldolgozott rostarány (pl. újságpapír, rotációs papír esetén), azonban a technológiai korlát miatt ez jelentős tőkeigényt (76.ábra, újrahasznosított papír ára jelentősen nő) és üzemi költséget generál. Új technológiai berendezésekre van szükség, egyben a festéktelenítés, a szállebontás és az újra feldolgozhatóság tekintetében komoly további fejlesztések szükségesek.

76. ábra. Papír újrahasznosítás és lerakóba elhelyezés költségei (Forrás:Dánia papír ás műanyag újrahasznosítás 1981-2000)

Az 1980-as években sikerült kifejleszteni egy nagy hatékonyságú tisztítót, mely 90 % feletti hatékonysággal távolítja el a tapadó és könnyű szennyeződéseket (szemben a korábbi 80 %-ot sem elérő megoldással), azonban az új technika nagyon drága, energiaigényes és magas fenntartási költségekkel jár.

A modern, nagy hatékonyságú újságpapír festéktelenítő technológiákhoz kádas vagy hengeres foszlatókat alkalmaznak, amelyeknél az energia, munkaerő és területigény jelentős mértékén túl azt is tudni kell, milyen rostanyaghoz melyik foszlató a legmegfelelőbb, melyik alkalmasabb festéktelenítésre.

A Dunapack Rt hulladékpapír felhasználásáról a következő elveket és számokat vehetjük figyelembe: fő tevékenysége a csomagolóeszközök gyártása (tárlódobozok, papírzsákok, redőszsák, hullámkarton 3-5 rétegű, hullámlemezek)

 • papírgyártás 98% papírhulladék felhasználásával történik,

 • 95 % alapanyag belföldről származik

A papírhulladék gyűjtése

 • gyűjtőszigetekről

 • MÉH telepekről történik (hulladék udvarok)

Beszállítás 100.000 tonna/év

 • 3-4 típusú hulladékpapírt használnak fel

 • használt hullámdoboz,

 • primér rost,

 • vegyes papír hulladék(csomagolóanyag 40 %)

 • Újságpapírt nem tartalmazhat!

Alappapír gyártása kizárólag papírhulladékból

 • Kb. 1 tonna kész papírhoz 1150 kg papírhulladék felhasználás

 • 2006-ban 300.000 tonna hullámpapírt

 • Magyarországon csak barna papír gyártása

(Németországi feldolgozó 100% hulladékpapír felhasználásával, fehér papírt is gyárt.) Az energia felhasználás a gyártás során a következőképpen alakult (77. ábra) Az ábrából látható, hogy 10 év alatt a fajlagos energiafelhasználás értéke mintegy felére csökkent.

77. ábra. Fajlagos energiafelhasználás változása