Ugrás a tartalomhoz

Újrahasznosítási ismeretek

Dr. Nagy Béla (2011)

Szent István Egyetem

6.3 A papír újrahasznosítás előkészítés technológiai megoldásai

6.3 A papír újrahasznosítás előkészítés technológiai megoldásai

Egy hulladékudvari technológiai folyamatot mutat a 78. ábra. A beszállítást követően kézi válogatással kerül elkülönítésre a kartonpapír és egyéb hulladékpapír.

78. ábra. Papír gyűjtőhelyi (hulladékudvar) technológia

A tárolás – szállítás egyszerűbbé tétele miatt a papír bálázásra kerül, melyet átmeneti tárolón tárolnak a felhasználó helyre történő szállításig.

A papírhulladék komplex ipari újrahasznosítás előkészítés fázisai (79. ábra):

 • Másodlagos nyersanyag előkészítése:

  • gyűjtés, szállítás;

  • száraztisztítás;

  • csomagolás;

  • kereskedelem.

79. ábra. Vegyes hulladékpapír feldolgozási technológia

A papírhulladék papíripari feldolgozásának fázisai (80. ábra):

 • a papírhulladékban lévő lapképző tulajdonságú rostok generálása, amelynek eredményeképpen másodlagos rost szuszpenziót állítanak elő;

 • A másodlagos rost szuszpenzió lapképző tulajdonságainak függvényében, 100 %-ig terjedő mértékben más papíripari rostokkal keverve, különféle papírtermékek előállítása.

80. ábra. Papírgyártás technológiai fázisai

A papírrostok ismételt felhasználása terén Magyarország igen előkelő helyet foglal el Európában, az utóbbi évek jelentős fejlesztéseinek eredményeképpen. Ma már az országban előállított papírok alapanyaga 75%-ban hulladékpapír, a hazai begyűjtés azonban igen szerény (a teljes felhasználásnak alig 20%-a, míg például Ausztriában a visszagyűjtés aránya meghaladja a 60%-ot). A hiányzó használt papírhulladékot importból kell beszerezni.

A hulladékpapír hasznosításban is meg kell említeni a hazai ún. „rendszergazda” intézményt, melynek hulladékpapír oldalát a DUNAPACK biztosítja, a papír begyűjtéssel (speciális tömörítős gépjárművekkel), gépesített válogatással, újra-feldolgozással és széleskörű termék előállítással.

A csomagolóeszközök újratöltése, a csomagolóanyagok ismételt felhasználása

A gazdaságosság oldaláról legtöbbet vitatott megoldás. Németország példája mutatja, hogy a „minden áron” való visszaforgatásnak több a hátránya, mint az előnye, gazdaságtalan és az értelmetlenül visszaforgatott anyagok felhalmozódásával jár.

A visszaforgatás gazdaságosságának két előfeltétele van:

 • a hulladékok szelektív gyűjtése keletkezésük helyén;

 • csak annyi anyag visszaforgatása, amennyinek ismételt felhasználása biztosított. (felhasználói háttér)

Az USA szupermarketjeiben a dobozok pénzzel való visszaváltását is megszervezték, az autóparkolókban automatákat állítanak fel, melyek a keverten bedobott alumínium és fehérlemez dobozokat szétválogatják és pénzérmével fizetnek.

A műanyag csomagolószerek (fóliák, flakonok, palackok) visszaforgatása a legproblematikusabb. Többféle technológiai megoldás ismeretes, de ezek csak egységes kiindulási anyag esetén adnak megbízható eredményt (ezért terjednek például az olyan műanyag palackok, amelyeknek zárszerkezete és címkéje is a palack anyagából készült); megoldatlan a különféle anyagok szétválogatása, a keveredés elkerülhetetlen; a visszaforgatott műanyagok minősége eredeti állapotukhoz képest csökken; élelmezés-egészségügyi előírások miatt élelmiszer-csomagolásra nem használhatók.

A társított anyagú (PE/papír/A1) italos-kartonok (Tetra Pak, Combibloc) felhasználása tej és gyümölcslé töltésére egész Európában – így hazánkban is – elterjedt, sőt legújabban már borospalackok helyett is alkalmazzák őket. A kartonok felhasználás utáni visszaforgatása azonban a mai napig nincs megnyugtatóan megoldva. A hasznosítást célzó technológiákat két ellentétes irányban fejlesztik:

 • egyik eljárás a használt kartonok anyagát egyben hasznosítja,

 • míg a másik az összetevők szétválasztásán alapul.

A szétválasztás nélküli eljárás lényege (81. ábra).

81. ábra. Táblagyártás társított anyagokból

A használt csomagolóanyagot szárítják, megőrlik, PE-tartalmát 170 °C hőmérsékleten megolvasztják, majd a forró olvadékot lehűtik és nagy nyomás alatt lemezeket préselnek belőle. A préselt lemezekből használati tárgyak (padló-, bútorlemez, bőrönd stb.) készülnek.