Ugrás a tartalomhoz

Animációs mozgóképtörténet II.

M Tóth Éva, Kiss Melinda (2014)

Typotex Kiadó

12.4. M.Tóth Géza

12.4. M.Tóth Géza

(1970– )

12.16. ábra - M. Tóth Géza: Ergo

M. Tóth Géza: Ergo

Az utóbbi évtized egyik legfontosabb magyar vonatkozású animációs eseménye M. Tóth Géza számos nemzetközi fesztiválon sikerrel szerepelt Maestro (2005) című filmjének Oscar-jelölése volt. A 3D-technológiával készült szerzői rövidfilm nem csupán az alkotóra és munkatársaira, de az ezredforduló környékén meglehetősen elhanyagolt animációs műfajra is felhívta a közönség figyelmét.

12.17. ábra - M. Tóth Géza: Maestro

M. Tóth Géza: Maestro

A film rendezője az Iparművészeti Egyetemen animáció és tanár szakon szerzett diplomát, s 1994-től 2010-ig tanított ugyanitt, néhány éves vezetőtanári munka után 2014-től a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora. Oscar-jelölt filmjét különböző technikával készült egyedi filmek és kísérleti művek előzték meg. Fametszethatású diplomafilmje (Patkányfogó, 1992) utáni első munkája, az Ikarosz című 1996-os lírai gipszanimációs film izgalmas anyaghasználatával, érzékeny filmképeivel nemzetközi színtéren is ismertté vált.

12.18. ábra - M. Tóth Géza: Ikarosz

M. Tóth Géza: Ikarosz

A kétezres évek elején, Bartók-ihletésre készített kísérleti terveket (A kékszakállú herceg vára) és interaktív jellegű műfajközi produkciókat. A csodálatos mandarin című munkájában az élő zene előadása mintegy „programozza” az animációs mozgókép vizuális történéseit. Az absztrakt és konkrét motívumokat egyaránt felvonultató film a koncertközönség előtt strukturálódik a zenemű organikus részévé, véletlen és tervezett momentumok harmóniájában.

12.19. ábra - M. Tóth Géza: A csodálatos mandarin

M. Tóth Géza: A csodálatos mandarin

A fentebb említett nemzetközi siker nyomán M. Tóth Géza lehetőséget kapott a Modern képmesék című, nagy volumenű, a hatvanas–hetvenes évek állami finanszírozású produkcióihoz hasonló, többrészes televíziós sorozat rendezésére és menedzselésére, amelyben számos kollégáját, tanítványát is alkalma volt megbízni egy-egy rész elkészítésével. A sorozat az egykori Magyarázom a mechanizmust című, a 68-as új gazdasági törekvéseket a köztudatba humoros ismeretterjesztő formában bevezetni kívánó vállalkozáshoz hasonlóan az EU-csatlakozáshoz és az EU-hoz tartozásunkhoz kapcsolódó ismereteket kívánta közvetíteni. A Modern képmesék stilizált, egyszerű animációs technikával megoldott epizódjai remek ujjgyakorlatnak bizonyultak a munkalehetőségekben szűkölködő animációs szakembereknek, fiatal rendezőknek.

12.20. ábra - M. Tóth Géza: Modern képmesék

M. Tóth Géza: Modern képmesék

Mama (2009) című vegyes technikával készült, egyetlen meglepő vizuális ötletre épített szürreális kisjátékfilmje fricska a film és a valóság mindenkori viszonyáról – s az animációs illúzió zavarba ejtő lehetőségeiről a játékfilmes látványtervezésben.

12.21. ábra - M. Tóth Géza: Mama

M. Tóth Géza: Mama

M. Tóth Géza produceri rátermettsége önálló stúdiója, a KEDD stabilizálásában és sokirányú tevékenységének kibontakoztatásában is megmutatkoztak, hisz amellett, hogy újabb sikeres egyedi filmeket készített, sok év után először indított útjára Magyarországon készülő magyar animációs gyereksorozatot Bogyó és Babóca címmel, jó érzékkel kamatoztatva egy népszerű mesekönyv közönségsikerét.

12.22. ábra - M. Tóth Géza-Krizsanics Anton: Bogyó és Babóca

M. Tóth Géza-Krizsanics Anton: Bogyó és Babóca


M. Tóth Géza energiáira jellemző, hogy sokirányú tevékenységei közepette tudományos és iskolaszervezői tevékenységét is törés nélkül folytatni tudta, s úgy tűnik, érdeklődése mindinkább az élőszereplős filmek, a színpadi látványtervezés és a komplex vizuális kísérletek irányába fordul.

Filmjei:

  • Patkányfogó, 1992

  • Ikarosz, 1996

  • Ikarosz, 1996

  • A csodálatos mandarin, 2006

  • A kékszakállú herceg vára, 2006

  • Ergo, 2007

  • Mama, 2009

  • Bogyó és Babóca, 2010-től

Olvasd el, nézd meg!

http://mno.hu/ikon/az-ikon-vendege-m-toth-geza-1156802 http://www.origo.hu/filmklub/blog/riport/20110225-mit-er-az-oscar-ha-magyar-m-toth-geza.html