Ugrás a tartalomhoz

Animációs mozgóképtörténet II.

M Tóth Éva, Kiss Melinda (2014)

Typotex Kiadó

14.3. A Magyar Rajzfilm Kft.

14.3. A Magyar Rajzfilm Kft.

A kétezres évek elején a korábban már ellehetetlenült Pannóniafilm hivatalosan is megszűnt filmgyártó cég lenni, s magával rántotta a cég részeként működő Grácia Alkotócsoportot is. Mentve a menthetőt, az egykori „gráciások” maradéka a Magyar Rajzfilm Kft. néven értékmentés céljából létrejött stúdióban folytatta egyedi filmes pályáját, vagy más stúdiókhoz igazolt át, s volt, aki elhagyta az animációs pályát. A klasszikus filmforgatásoknak is bealkonyult: a 35-ös nyersanyagra forgatás és a labormunka megfizethetetlenné és körülményességénél fogva gazdaságtalanná vált. A vágóasztalt darabokra szedték, elköltöztek a trükk-kamerák és asztalok, s bár a berendezések egy része a felsőoktatásban kelt új életre, tényleges szerephez már nem jutottak. A Pannónia hűlt helyén gyakorlatilag megszűnt a hagyományos rajzfilmkészítés.

Jankovics Marcell is számítógépen folytatta élete egyik főműve, a már ekkor tizenegynéhány éve készülő Az ember tragédiája hátralévő színeit.

A filmoperatőrök számítógépes kompozítorokként dolgoztak tovább, mind kevesebb lett a szabadkézi munka, a feladatok átstrukturálódtak, a hangsúlyok áthelyeződtek. A korábbi támogatási lehetőségek beszűkülésével egyre kevesebb alkotói film készült, de a kevés közt még volt, van néhány emlékezetes darab, amelyek jelenleg is sikerrel járják a hazai és nemzetközi fesztiválokat.

14.12. ábra - Paál Zsuzsanna: Hold

Paál Zsuzsanna: Hold

14.13. ábra - Kiss Iván: Töredék

Kiss Iván: Töredék

A Magyar Rajzfilm Kft. jelenlegi alkotói közösségében Kiss Iván, az illusztrátorként is kiváló Békés Rozi, a korábban már bemutatott mester, Gyulai Líviusz, a határművészeti produkcióiról is ismert Paál Zsuzsanna, valamint időszakosan Prakter Mariann, Péterffy Zsófia, a képzőművész Kalmár István, illetve jelen sorok írója készít filmet.

A 2011-ben elhunyt Vajda Béla utolsó műve is a Magyar Rajzfilmnél „forgott”.

14.14. ábra - M Tóth Éva: Zenit

M Tóth Éva: Zenit

14.15. ábra - Mezei Bori producer, Magyar Rajzfilm Kft. (Fotó: M Tóth Éva)

Mezei Bori producer, Magyar Rajzfilm Kft. (Fotó: M Tóth Éva)

14.2 Film: M Tóth Éva: Vox Animae