Ugrás a tartalomhoz

Animációs mozgóképtörténet II.

M Tóth Éva, Kiss Melinda (2014)

Typotex Kiadó

14.7. Határon túl

14.7. Határon túl

Az Argo Audiovizuális Egyesület azzal a célkitűzéssel jött létre 2005-ben Kolozsváron, hogy filmkészítési lehetőséget biztosítson tehetséges fiatal alkotók számára. Az Argo nagyjából párhuzamosan indult a Sapientia – EMTE fotó-, film- és médiaszakával, az általuk felkarolt fiatalok nagy része is az egyetem padsoraiból került, kerül ki.

Az animációs műfajban Bertóti Attila Ariadné fonala című többszörös díjnyertes alkotását segítették és Felméri Cecília ugyancsak népszerű Mátyás, Mátyás című dokumentum-animációs filmjét.

14.49. ábra - Bertóti Attila: Ariadné fonala

Bertóti Attila: Ariadné fonala

A szintén kolozsvári székhelyű Filmtett Egyesületet szakmai képzések céljából szervezték meg először 2002 nyarán filmes műhelyként. Partnerük, a már nem létező Duna Műhely segítségével alkotótáborokat szerveztek fiatal tehetségek számára, hogy csoportokba szerveződve kipróbálják a filmkészítés különböző területeit, így az animációsmozgókép-készítést is. A tábornak jelenleg egyszerre van tehetségkutató és továbbképző jellege: a cél szakmai ismeretek átadása és kibővítése, fesztiválokon bemutatható filmek elkészülte, ugyanakkor a fiatal táborlakók közti szakmai kapcsolatok kialakítása későbbi együttműködésük reményében. Az animációs szakmai ismeretek átadását M. Tóth Géza, Pálfi Szabolcs, Patrovits Tamás, Radu Vasile Igazság és Völler Ágnes is segítették az évek folyamán.