Ugrás a tartalomhoz

Ipari technológiák

Dr. Német Béla (2013)

Pécsi Tudományegyetem

A bauxitbányászat

A bauxitbányászat

A bauxit bányászata az egyik legfiatalabb bányászati technológia. A bauxit üledékes kőzet, amely feltalálási helyétől függően változó összetételű, színe a vastartalmú ásványok (pl. Fe2O3) miatt vörös. Miközbenaz alumínium a földkéreg egyik leggyakoribb eleme, ennek kitermelése csak a XX. században lett jelentős és vált az alumínium nagyon sok termékünk alapanyagává. Ennek oka, hogy az alumínium nem ércként, hanem kőzetalkotó ásványként fordul elő. Feldolgozásához nem csak hő, hanem nagyon sok elektromos energia is szükséges.

2. Táblázat. A bauxit összetétele

A bauxit komponensei

Százalékos előfordulásuk (%)

Al2O3

35…80 %

Fe2O3

Max. 30 %

SiO2

10 %

valamennyi kalcium, titán, mangán

Az alumínium közvetlenül a bauxitból csak költségesen állítható elő. Célszerű egy közbenső termék a timföld előállítása. Ennek eljárását K.J. Bayern 1887-ben szabadalmaztatta (ez lényegében ma is használatos). Mivel az alumínium oxidjából (timföldből, Al2O3) elektrolízis útján történik a fém alumínium előállítása, nagy áramerősség mellett jelentős elektromos energiát igényel, így az iparszerű előállítására csak a 19. század végén kerülhetett sor, amikor az elektromos energia „nagyüzemi előállítása” beindult.

1.8. ábra - Bauxitbánya Gánton a Bakonyban. Magyarország.

Bauxitbánya Gánton a Bakonyban. Magyarország.

http://www.panoramio.com/photo/58209882

A bauxit bányászatát Franciaországban kezdték meg, amely bányák mára már kimerültek, ezért a franciák gyarmataikon folytatták a bauxit bányászatot. Magyarországon a bauxit bányászata a XX. század elején kezdődött. Mára a legkedvezőbb gazdasági adottságú, könnyen gépesíthető nagy termelékenységű külszíni bányászat Braziliában, Ausztráliában és Ghanában folyik. Ezekből az országokból nagyon nagymértékű az export.