Ugrás a tartalomhoz

Élettani alapismeretek

Cseri Julianna (2011)

Debreceni Egyetem

A munkavégzés és a hőháztartás kapcsolata

A munkavégzés és a hőháztartás kapcsolata

Az izom hőtermelése

A maghőmérséklet konstans szinten tartásának feltétele, hogy a hőtermelés és a hőleadás egyensúlyban legyen. A hőtermelés jelentős hányada köthető az izomaktivitáshoz, így az akaratlan és az akaratlagos izomtevékenység a hideg ellen védő mechanizmusok fontos eleme.

A külső környezeti hőmérséklet csökkenésekor beindul az akarattól független, nagy frekvenciájú (10-20 Hz) izomtevékenység, a didergés. Ilyenkor effektív munkavégzés nem történik, de a hőtermelés jelentős mértékben fokozódik. Erős didergésben az O2 fogyasztás elérheti a nyugalmi érték ötszörösét is, ami nehéz fizikai munka O2 szükségletének felel meg. A didergés 34-35 C°-os testhőmérséklet mellett éri el maximumát. Ha a testhőmérséklet tovább csökken, a hőtermelő folyamatok nem képesek lépést tartani a hőleadással, a testhőmérséklet rohamosan csökken, kihűlés (hypothermia) következik be.

A fizikai tevékenység akaratlagos fokozása szintén hozzájárul a hőegyensúly fenntartásához hideg környezetben.

Meleg környezetben végzett fizikai munka, főleg, ha a párologtatás révén történő hőleadás akadályozott, túlmelegedéshez, hyperthermiához vezet.

5.14. ábra - A hőleadás lehetőségei nyugalomban és izommunka során

A hőleadás lehetőségei nyugalomban és izommunka során