Ugrás a tartalomhoz

Élettani alapismeretek

Cseri Julianna (2011)

Debreceni Egyetem

A vázizomzat plaszticitása, hipertrófia és inaktivitásos atrófia

A vázizomzat plaszticitása, hipertrófia és inaktivitásos atrófia

A harántcsíkolt izmok rendkívül nagy adaptációs képességgel (plaszticitással) rendelkeznek, melynek révén alkalmazkodni tudnak az aktivitásukkal és működési feltételeikkel kapcsolatos változásokhoz. Az alkalmazkodás része pl. az izomrostok átmérőjének változása vagy a rosttípus megváltozása, melynek hátterében anyagcserefolyamatok adaptációja áll.

Tréninggel megváltoztathatók az izomrostok jellemzői, de befolyásolhatók az idegi és humorális szabályozó mechanizmusok is. A szakirodalomban kiterjedt vizsgálatok találhatók a sejtszintű változásokra vonatkozóan, melyek megismerése a sportélettannal, mozgásszervi rehabilitációval foglalkozó szakemberek számára is nyújt gyakorlatban alkalmazható ismereteket.

Tartós edzéssel az izomtömeg, ezen keresztül pedig az izomerő növelhető, hipertrófia alakítható ki. Az izomrostok száma nem változik, de az izomrostok átmérője nő a kontraktilis fehérjék felszaporodása miatt. Számtalan mozgásterápiás beavatkozás célja éppen az izomerő növelése, az ép funkcionális állapot fenntartása vagy helyreállítása. Tartósan immobilizált állapot vagy a beidegzés károsodása az izom sorvadását, atrófiáját eredményezi. Az izomtömeg és funkció csökkenése célzott mozgásterápiával megelőzhető.