Ugrás a tartalomhoz

Orvosi leképezéstechnika

Balkay László (2011)

Debreceni Egyetem

4. fejezet - Gamma-kamerás leképezési módok

4. fejezet - Gamma-kamerás leképezési módok

Planáris gamma-kamerás leképezési módok

A gamma-kamerák alapvetően két dimenziós vetületi képeket készítenek. Ezeket planáris képeknek nevezik, szemben a csak számítógépes módszerrel előállítható metszeti képekkel (ld később).

Statikus vizsgálat

A radiofarmakon beadása után megvárjuk az egyensúlyi eloszlás kialakulását, amely a leképezés ideje alatt számottevően már nem változik. Ekkor egy vagy több irányból készítünk felvételeket.

Pajzsmirigy szcintigram

Dinamikus vizsgálat

A radiofarmakon beadása után egy kiválasztott nézetből felvétel-sorozatot készítünk, amely a farmakontól függően valamilyen anyagcsere-, kiválasztási vagy más folyamat különböző fázisait tükrözi.

Vese

Nyelőcső

Epeút

Egésztest-leképezés

Lényege a kamera látómezőjénél nagyobb kép összeállítása részletekből. Ez vagy érintkező különálló statikus képekből történik (léptetéses mód), vagy az ágy folyamatosan mozog a kamerához képest, közben az adatok egy nagy digitális kép megfelelő (folyamatosan csúsztatott) sávjába kerülnek.

A két üzemmód jól beszabályozott kameránál hasonló eredményt ad. Téglalap alakú látómező esetén általában a léptetéses üzemmódot szokás alkalmazni. Nem téglalap alakú látómezővel csak a folyamatos mozgatás működik, különben a sarkok kiesnének.

Normál

Sok gócú daganat-áttét

Egésztest csontszcintigram hátul- (balra) és elölnézetből.

Metszeti képek előállítása

A SPECT ("single photon emission computed tomography" = egyfoton-kibocsátásos, számítógépes metszeti képalkotás) üzemmódban keresztmetszeti síkok radioizotóp-eloszlását állítjuk elő számítógépes segédlettel, sok irányból készült vetületi képekből. Ez az eljárás matematikailag hasonló a röntgenes tomográfia (CT), mágneses magrezonancia-leképezés (MRI), valamint a később tárgyalandó PET során alkalmazotthoz; ezeket együttesen tomográfiás (metszeti képeket előállító) eljárásoknak nevezik.