Ugrás a tartalomhoz

Orvosi leképezéstechnika

Balkay László (2011)

Debreceni Egyetem

Szórás hatása és korrekciója

Szórás hatása és korrekciója

A 30 keV és néhány MeV közötti energiájú elektromágneses hullám döntően Compton-szóródás formájában lép kölcsönhatásba az emberi testszövettel. Ennek következtében az (akár gamma-, akár PET-kamerával) begyűjtött kép egy része a szórt sugárzásból származik, amely rontja a kép részletgazdagságát.

SPECT képek szóráskorrekciójának alkalmazott módszerei:

  • csökkentett "effektív" elnyelési együttható a Chang-féle sugárgyengítés-korrekcióhoz

  • két (Jaszczak) v. több energia-ablak

  • beépítés a fokozatos közelítéses rekonstrukcióba.

Általában igaz az, hogy mivel a sugárgyengítés és a szórás együttesen, egymással összefüggő mértékben lépnek fel, ezért mindkettőre együtt célszerű korrekciót alkalmazni. A Chang-korrekciónál használandó módosított sugárgyengítési együtthatóról korábban szóltunk. A fokozatos közelítéses rekonstrukciónál is együtt célszerű modellezni és korrigálni a két jelenséget.

Szóráskorrekció több energiaablak segítségével

Amennyiben a szokásos, a fotocsúcsra állított energiaablak mellett egy-egy oldalsó energiaablakban is begyűjtünk képet, a fotocsúcsba eső szórt sugárzás mennyisége jól közelíthető az oldalsó ablakok beütésszáma közötti lineáris interpolációval, amint az alábbi ábrán látható két olyan radionuklid esetén, amelyeknek több sugárzási energiája van, ezért a nagyobb energiájú sugárzás szóródva hozzáad az alacsonyabb energiájú csúcs(ok) ablakában mért sugárzáshoz.

A három ablakos szóráskorrekció elve.

Egyszerűbb a helyzet olyan radionuklidoknál, amelyeknek a leképezéshez használatos gamma-energiájánál magasabb energiájú sugárzása nincs. Ilyenkor ugyanis a felső oldalablak beütésszáma elhanyagolhatóan alacsony, ezért elegendő két energiaablakban mérni, és az interpolálásnál a felső oldalablak beütésszámát 0-nak venni. Ezt Jaszczak-féle szóráskorrekciónak is nevezik.

Az említett 3 ill. 2 energiaablakos szóráskorrekciót képelemenként végezzük. Megjegyzendő, hogy ezt az egy módszert alkalmazzák a gyakorlatban planáris gamma-kamerás képek szóráskorrekciójára is.