Ugrás a tartalomhoz

Sejtbiológia

Balázs Margit (2011)

Debreceni Egyetem

A mitokondriális DNS

A mitokondriális DNS

A mitokondriális DNS (extranukleáris DNS) cirkuláris DNS (prokariótákra emlékeztet), melyből több másolat van jelen egy mitokondriumban.

http://www.chemonet.hu/TermVil/tv98/tv9811/genetika.html

A DNS mérete fajonként változik, az ember mitokondriális DNS-e csak 16,569 kilobázispárból (kbp) áll, az élesztőé 78 kbp-ból, a növényeké 200-2500 kbp-ből tevődik össze. A mitokondriális DNS a mitokondrium fehérjéinek csak egy részét kódolja (a saját fehérjék mindössze 5%-át, a többit a nukleáris DNS kódolja). Tartalmazza a mitokondriumokban önállóan folyó fehérjeszintézishez szükséges riboszóma RNS-ek és tRNS-ek szerkezetéhez szükséges információkat is. A mitokondrium saját riboszómáin lezajló fehérje szintézis ugyanolyan antibiotikumokkal gátolható, mint a baktérium fehérjék szintézise. Az ember mitokondriális DNS-e 13 fehérje és 24 RNS molekula szintetizálásáért felelős. A mitokondriális DNS a sejtciklustól függetlenül replikálódik és a petesejt citoplazmájából kiindulva anyai ágon öröklődik. Mivel a mitokondriális DNS szekvenciája ismert, lehetőség van antropológiai vizsgálatokra.

http://www.dura.hu/html/mindentudas/raskoistvan.htm

Jelenleg is megoldatlan kérdés, hogy miért nem transzferálódott a mitokondrium DNS-e teljes egészében a sejtmagba, hiszen eléggé energiaigényes két DNS-, RNS- és fehérjeszintetizáló egységet fenntartani párhuzamosan. Az egyik hipotézis szerint ez az evolúciós folyamat még nem fejeződött be, mert nem volt rá elég idő. Ezt az érvet cáfolja az a tény, hogy a peroxiszóma nem tartalmaz DNS-t, ott ez a folyamat már teljesen lejátszódott. A másik, talán jobban elfogadható elmélet szerint, a légzési lánc bizonyos fehérjéinek ott és akkor kell szintetizálódniuk, amikor szükség van rájuk, különben elektronok szabadulhatnak el, oxigén radikálokat hozva létre, amelyek a mitokondrium lipid molekuláit, fehérjéit, ill. nukleinsavait súlyosan károsíthatják. Ezért ezeknek a fehérjéknek a szintézise még mindig a mitokondriumban játszódik le.