Ugrás a tartalomhoz

Sejtbiológia

Balázs Margit (2011)

Debreceni Egyetem

ABC transzporterek. P-glikoproteinek

ABC transzporterek. P-glikoproteinek

Az ABC fehérjékhez eltérő szerkezetű fehérjék tartoznak, közös szerkezeti vonásuk, hogy felépítésükben hat transzmembrán domén vesz részt, melyek citoplazmatikus nukleotidkötő doménekkel egészülnek ki. Fontos szerepet játszanak ionok, aminosavak, fehérjék, szteroidok, epesavak, toxinok, foszfolipidek, antibiotikumok, tumorellenes szerek, cisztatikumok stb., aktív transzporttal történő kipumpálásában.

Megközelítőleg 50 különböző ABC transzporter ismert az emberi sejtekben, melyek a szervezet különböző fiziológiás folyamataiban vesznek részt.

3.16. ábra - A B12 vitamin transzportja ABR transzporter fehérjével a periplazmatikus térből a citoplazmába

A B12 vitamin transzportja ABR transzporter fehérjével a periplazmatikus térből a citoplazmába

Eddig megközelítőleg 50, emberi sejtekben előforduló ABC transzportert jellemeztek, ezeket különböző csoportokba sorolták.

Legfontosabb ABC transzporterek:

P-glikoprotein (multidrog transzporter, MDR1), egyik legrégebben ismert ABC trnaszporter fehérje, májban, vesében, mellékvesében, bélhámsejtekben, hasnyálmirigyben és a vér-agy gátban fejeződik ki. 170 kD transzmembrán fehérje. ATP függő pumpa, mely számos toxikus anyag eltávolítását végzi a szervezetből. Túlzott sejtfelszíni expressziója multidrog rezisztenciát eredményez. Elsősorban kisebb hidrofób molekulákat pumpál ki a sejtekből. Túlzott expressziója következménye, hogy a daganatsejtek rezisztenssé válnak az anti-daganatos gyógyszerekre.

CFTR (Cysticfibrosis transmembrane conductance regulator; cisztás fibrózis transzmembrán konduktancia regulátor) glikoprotein, 170 kD méretű. Egy 7 transzmembrán régióból álló ún. G fehérjén keresztül érkező jel hatására a ciklikus AMP (cAMP) szintje megemelkedik, ez aktiválja a proteinkináz A fehérjét (PKA), mely foszforizálja és így nyitott állapotba hozza a dimer CFTR csatornát.

A CFTR-fehérje hibás működése legszembeötlőbben az alábbi szervekben figyelhető meg:

  • A hasnyálmirigyben: emésztési problémákat okoz

  • A légző rendszerben: a krónikus, valamint a rohamokban jelentkező köhögés, az ismétlődő és krónikus tüdőgyulladás. Légzési problémák, sűrű váladék rakódik le a légutakban, emiatt a tüdő nem kap elegendő oxigént, így fokozatosan elhal, ezt megelőzendő alkalmazzák az inhalálás nevű kezelést.

  • A mellékherékben: mellékherék csatornáinak elzáródása miatt, a férfi betegek 95%-a steril.

  • A besűrűsödött nyák elzárja a külső elválasztású mirigyek kivezető csöveit, és megváltozott nyáktermelésében mutatkozik meg.

  • A csecsemőknél a meconium ileus, azaz a belek tartalmának besűrűsödése miatt bekövetkező elzáródás hívja fel a figyelmet a betegségre.

  • A zsíroldékony vitaminok (A, D, E, K) hiányának jelei. Jellemző szinte az összes mirigy gyulladásos elváltozása.