Ugrás a tartalomhoz

Környezeti informatika

Dr. Gyulai István (2011)

Közös Környezeti Információs Rendszer, (Shared Environmental Information System, SEIS)

Közös Környezeti Információs Rendszer, (Shared Environmental Information System, SEIS)

Erdőtüzek, árvizek és aszályok tapasztalatai mutatják, hogy mennyire különböző gyorsaságú a környezeti tájékoztatás vészhelyzet során.

Korunk olyan környezeti kihívásaival birkózunk, mint az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, ökoszisztémák és a természeti erőforrások kezelése fenntartható módon, a biológiai sokféleség védelme, környezetvédelmi válsághelyzetek megelőzése és kezelése, így például az árvizek, erdőtüzek és a vízhiány. Ennek hatékonysága attól függ, hogyan tudjuk értékelni, a különböző ágazatokból és forrásokbólösszegyűjtött adatokat. Ezért létfontosságú az Európai Unió számára, hogy rendelkezzen egy olyan információs rendszerrel, amely a legújabb információs és kommunikációs technológiát használva (IKT), a döntéshozók minden szintjén (helyi, európai), valós idejű környezeti adatokat szolgáltat, ezáltal lehetővé téve számukra, hogy azonnali és életmentő döntéseket hozzanak.

Ahogy Stavros Dimas (környezetvédelmi biztos) a SEIS 2008 januárjában kiadott közleményében fogalmaz: „a döntéshozóknak feltétlenül szükségük van időszerű, releváns és megbízható információkra a környezetről, hogy válaszolni tudjanak korunk kihívásaira. De ez nem elég. Az állampolgárnak is joga van tudni, hogy mennyire jó a levegő és a víz minősége a környezetében, valamint az árvizek, aszályok és a környezetszennyezés kockáztatja-e a tulajdonát és a megélhetését? Ez az oka, hogy tovább kell javítanunk a környezetünkről szóló adatok gyűjtését, elemzését és kommunikálását.”

A ma felmerülő kihívás az, hogy az IKT-technológiák javításával az érintett szervezetek közötti együttműködést és a civil társadalommal való kommunikációt széles körben megteremtsük. Az európai állami szervezetek valamint a lakosság közötti szorosabb együttműködés nélkül a növekedés és a biztonság, a munkahelyek és a szabadság vagy az egészség és a jó környezet sokkal nehezebben lesz elérhető.

A közös környezeti információs rendszer (SEIS) létrehozása az Európai Bizottság és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) kezdeményezése annak érdekében, hogy létrejöjjön a tagállamokkal közösen egy integrált környezetvédelmi információs rendszer. Ez a rendszer lép a helyébe az összes jelenlegi adatgyűjtéssel és információáramlással kapcsolatos uniós környezetvédelmi politikáknak és jogszabályoknak. Ez lesz az alapja olyan technológiáknak, mint például az internet és a műholdas rendszerek, és ezáltal a környezeti információk azonnal rendelkezésre állnak és könnyebben érthetők lesznek, mind a politikai döntéshozók minda nyilvánosság számára.

A másodlagos cél a SEIS-nél a papír-alapú jelentéstől való elmozdulás olyan rendszer felé, amelyben az információ kezelése a lehető legközelebb van forráshoz, és a felhasználók számára nyílt és átlátható módon hozzáférhető. A közös környezeti információs rendszer koncepció szerint, a környezethez kapcsolódó adatok az egész Európai Unióban elektronikus adatbázisokban kerülnek tárolásra. Ezek az adatbázisok virtuálisan egymáshoz kapcsolódnak és kompatibilisek. A SEIS a javaslat szerint egy decentralizált, de integrált, weben keresztül elérhető környezeti adatok információs rendszere lesz.