Ugrás a tartalomhoz

Sport A-tól Z-ig. Általános és különleges sportágak ismerete

Gallovits László, Honfi László, Széles-Kovács Gyula (2011)

Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Eszterházy Károly Főiskola, Dialóg Campus Kiadó-Nordex Kft.

Softball (Softball)

Softball (Softball)

A baseball női változata a softball, melyet kicsit nagyobb, de puhább labdával játsszanak. Szabályai majdnem azonosak a baseballéval.

Nemzetközi múlt

Egy Hanock nevű újságírónak tulajdonítják a játék születését, aki ott volt egy a Yale és a Harvard egyetem öregdiákjai között játszott, amerikaifutball-mérkőzésen – amely a Yale 17 : 8-as győzelmével ért véget. Az egyik szurkoló bokszkesztyűt dobott az ünneplő társak közé, amelyet valaki egy bottal próbált meg visszajuttatni tulajdonosához. Ez a bizonyos mozdulat ragadta meg, s javaslatot tett a „fedett pályás baseballra”. Otthon átgondolta és megtervezte az első felszerelést, és a Farragut Boat Club tornatermében még abban a hónapban megrendezte az első mérkőzést. Azonban akkor még Hancock sem gondolhatta, hogy a 41 : 40-es végeredménnyel záruló első mérkőzés egy évszázaddal később már több millió amerikait mozgat meg versenyszerűen. Így érthető, hogy a sportág hazájának Amerikát tekintik, csakúgy, mint a baseball esetében. A népszerűség, meg persze az 1996-os atlantai olimpia elegendő oknak bizonyult, hogy a softball is bemutatkozzon az ötkarikás játékokon. Ugyan az amerikai kontinensen nagy sikere volt a játéknak, Európában már erősen megcsappant a mérkőzésekre kilátogatók száma.

Mivel az olimpiai program folyamatosan változik, így vannak sportágak, melyek korábban közönségcsalogató stabil eseményei voltak a versenyeknek, majd később az érdeklődés hiányában háttérbe szorultak. A baseball és a softball jelenleg ilyen helyzetben van. A NOB végrehajtó bizottsága már a pekingi játékokon való szereplést sem támogatta a két sportág esetében, de a program szerint mégis megrendezésre kerülnek a mérkőzések, viszont Londonban, 2012-ben már más sportágak váltják fel ezeket. A nemzetközi mezőny kimagasló válogatottjai: az Egyesült Államok, Ausztrália, Kína és Japán csapatai.

Hazai múlt

A baseballhoz hasonlóan csak szűk körben űzik a játékot. A hazai bajnokágban alig öt csapat vesz részt a küzdelmekben, különösebb támogatás nélkül. A softball a baseballal azonos szövetség irányítása alá tartozik.

Versenyszabályok

A softball és a baseball szabályaiban szinte semmilyen eltérés nincs. A különbség annyi, hogy nagyobb, és kissé puhább labdával játsszák. A pálya mérete kisebb. Nyugat Európában és Amerikában van koedukált és tisztán férfi változata is. Kétfajta softballt játszanak. A fast pitch (gyors pálya), illetve a slow pitch (lassú, ívelt pálya), mint ahogy nevéből is következik, az ütőnek dobott labda gyorsasága (illetve pár szabály) adja a különbség a két változat között. A slow pitchnél a labda röppályája el kell, hogy érje az ütő fejmagasságát. Tehát egy nagy ívű, viszonylag gyenge dobással, ejtéssel kell a labdát eljuttatni az ütőnek. A fast pitchnél nincs ilyen megkötés, tehát lehetőség van a laposabb és gyorsabb labdával történő játékra.

Hivatalos olimpiai versenyszám volt (csak nők)

Nyolc csapat (15 fő/csapat).

Magyar Országos Baseball és Softball Szövetség

1134 Budapest, Lehel út 11.

Telefon: (+36 30) 212 7827

Fax: (+36 1) 350 0415

E-mail:

WEB: www.baseball.hu