Ugrás a tartalomhoz

Sport A-tól Z-ig. Általános és különleges sportágak ismerete

Gallovits László, Honfi László, Széles-Kovács Gyula (2011)

Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Eszterházy Károly Főiskola, Dialóg Campus Kiadó-Nordex Kft.

8. fejezet - Darts = Dobónyilazás (Darts)

8. fejezet - Darts = Dobónyilazás (Darts)

A játékosok dobónyilakkal különböző értéket jelentő zónákra osztott, kör alakú céltáblára dobnak. A játékot egyénileg, párosban vagy korlátlan számú játékost tartalmazó csapatban játsszák azzal a céllal, hogy az indulási eredményt pontosan nullára csökkentsék.

A játékhoz szükséges felszerelések

A céltábla

A céltábla szilfából, parafából vagy szizálfűből készül, különböző számokkal jelzett részekre és körcikkekre osztva. Ezek az egymással határos körcikkek különböző színűek.

A táblát úgy kell felfüggeszteni, hogy a 20-as körcikk a b-vel jelzett pont fölött függőlegesen helyezkedjék el.

Mérete:

(a) a céltábla középpont (bull) átmérője 12,7 mm (1,5 hüvelyk); a külső középpont,

(b) átmérője 31,8 mm (1,25 hüvelyk); a kétszeres körgyűrű,

(c) külső drótjának távolsága a középponttól 170 mm (6,69 hüvelyk). A háromszoros körgyűrű,

(d) külső drótjának távolsága a középponttól 107 mm (4,21 hüvelyk). A kétszeres és a háromszoros körgyűrű belső szélessége 8,0 mm (0,31 hüvelyk).

A dobónyíl

A játékosok 3 dobónyilat használnak. A dobónyíl teljes hossza legfeljebb 30,5 cm (12 hüvelyk), tömege maximum 50 g (1,8 uncia) lehet.

A dobónyíl 3 részből áll:

  • rendszerint acélból készült hegy (1);

  • a törzse hengeres – mely készülhet rézből, saválló acélból, fából, fémbevonatú műanyagból – ujjakkal megfogható legyen;

  • a repülést biztosító szárnyakkal ellátott szár (3). A szárnyakat rendszerint tollból, műanyagból készítik.

Az eredményjelző tábla

A tábla lehet pala, vagy feketére festett iskolatábla, de az elektronikus verzió a leggyakoribb.

A játéktér

A céltáblát falra függesztik, az egyik oldalára helyezik az eredményjelző táblát, amelyen az eredményt jegyzik. A talajon megjelölt dobóvonalat a céltáblától 237 m (1 láb 9,25 hüvelyk) távolságban rögzítik.

A hivatalos személyek

A szervezett versenyeken hivatalos játékvezetők működnek közre. A játékvezető munkáját segíti az eredménybeíró személy, s ha időre megy a verseny, akkor időmérőre is szükség van.

Nem hivatalos versenyeken a játékosok vagy a nézők is jegyezhetik az eredményeket.

A kezdés

A pontszerzés megkezdéséhez a játékosnak, vagy a páros egyik tagjának a dobónyíllal a kétszeres gyűrűbe kell találnia (ezt a szabályt nem mindig alkalmazzák). A dobók sorrendjét sorsolással is megállapíthatják.

Fordulók

Egy játszma keretében az ellenfelek három dobásból álló sorozatokat dobnak. Az első menetben a sorsolást megnyerő játékos, páros vagy csapat dob, illetve az, aki a bevezető dobás során a középponthoz a legközelebb dobott.

A dobások érvényessége

  • Érvénytelennek számít az a dobás, amelyet a játékos nem a dobóvonal mögött állva dobott.

  • Csak azt a dobást tekintik eredményesnek, amely után a dobónyíl a céltáblában marad.

  • Nem ér pontot az a dobás, amely után a dobónyíl lepattan, vagy egy másik dobónyílba fúródik.

  • Érvénytelen az a dobás, amely esetén a dobónyíl leesik a céltábláról, vagy leütődik még mielőtt a játékos sorozata befejeződött volna.

Újra dobás nem engedélyezett (feljegyzik a kezdő- és záró műveletet is).

Az eredményszámítás

A belső középpontba találó dobás 50, a külső középponti körbe találó dobás 25 pontot ér. Az elért pontokat a kezdő pontösszegből (általában 301, 501 vagy 1001) levonják.

Az egyes körcikkekben elért találat a körcikk számával egyenértékű, kivéve a külső (dupla) gyűrűn belül elért találatot, amely a körcikk számának kétszeresét, és a belső gyűrűn belül elért dobást, amely a körcikk számának háromszorosát éri.

A befejezés

A játszma akkor fejeződik be, amikor a kétszeres gyűrűn elérik a nulla eredményt. Ha egy dobással az eredményt túllépték, akkor a még fennmaradt dobások lehetőségét a játékos elveszti és az előző sorozat eredményét veszik számításba.

Magyar Darts Szövetség

Magyar Sport Háza

1146 Budapest Istvánmezei u. 1–3.

Telefon: (+36 1) 460-6852

Fax: (+36 1) 460-6853

E-mail:

WEB: http://www.magyardarts.hu