Ugrás a tartalomhoz

Sport A-tól Z-ig. Általános és különleges sportágak ismerete

Gallovits László, Honfi László, Széles-Kovács Gyula (2011)

Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Eszterházy Károly Főiskola, Dialóg Campus Kiadó-Nordex Kft.

Slamball (Slamball)

Slamball (Slamball)

Slamball, a full kontakt kosárlabda. A 2000-es év elején kezdődött, amikor Mason Gordon, egy Diablo-őrült játékos és feltaláló fejében összeállt egy új labdajáték képe. Mike Tollin segítségét kérte a megvalósításhoz. Egy évvel később, Los Angeles egy elhagyott raktárépületében felépült az első Slamball pálya. Az első bajnokságot 2002-ben Los Angeles-ben rendezték, 2007-ben a slamball már Európában is jelen van. A slamball-ban több sportág elemeit is felfedezhetjük.

A pályába a palánkok előtt négy gumiasztal van beillesztve. Így a játékosok hatalmas akrobatikus ugrásokat, zsákolásokat, a jégkorongban megszokott keményebb ütközéseket hajtanak végre segítségükkel.

Így leginkább rokon vonásokat fedezhetünk fel az alábbi sportágakkal.

Kosárlabda: Legszorosabb kapcsolatban áll a Slamball-lal! Pályaméret, labda, játék felépítése.

Jégkorong: a pályát körbevevő plexi palánk (védi a közönséget), és a palánk mögötti játék miatt.

Amerikai foci: a védőfelszerelések, sisak, térd és könyökvédők. Ezen kívül megengedett az ütközés és az ellenfél blokkolása. A játék célja, minél több pont szerzése, illetve az ellenfél megakadályozása ebben. A zsákolás három pontot ér, a távoli dobás kettőt, amennyiben az ellenfél védője a bedobáskor nem ér a gyűrűhöz.

A hagyományos kosárlabdához képest ez a játék azonban nagyobb ügyességet, jobb fizikai kondíciót és precizitást igényel, ugyanis a pálya gumiból van!

A játék 5 perces negyedekből áll, a félidőben tízperces szünetet tartanak. Félidő után a csapatok térfelet cserélnek, és a labda feldobásával folytatódik a játék. A támadóidő 20 mp.

Mindkét csapat egyszer kérhet időt, amit viszont csak a negyed utolsó két perce alatt vehet igénybe. A csapatok nyolc játékosból állnak, közülük egy időben négy fő tartózkodik a pályán a mérkőzés alatt. Három pozíciót töltenek be a játékosok, handler – aki a labdát kezeli, ő a tényleges irányító, gunner – a tulajdonképpeni góllövő, topper – ő a védekező játékos, aki az ellenfél támadását blokkolja.

A labda a palánk mögül is megjátszható és kosárra dobható.

Szabálytalanságok, büntetések

Faceoff: a sértett játékos egy rávezetést hajthat végre és ebben csak a szabálytalanságot elkövető játékos, próbálhatja megakadályozni.

A labda nélküli játékost sem földön, sem levegőben blokkolni, szerelni nem lehet. Két támadó játékos nem tartózkodhat egyszerre egy trambulinon.

Támadás közben a támadó játékos nem ugorhat kétszer ugyanazon a trambulinon, amíg ténylegesen nála nincs a labda.

Három személyi hiba vagy két technikai hiba diszkvalifikációt von maga után.

Tilos fejre támadni, bármely rúgás, vagy szándékos ütés is tiltott.

http://www.kihagy6atlan.hu/temak/elmeny/slamballtobbmintkosarlabda/

http://www.hirmedia.hu/link/extrem_sportok_minden_mennyisegben/slamball_a_full_kontakt_kosarlabda/2608503