Ugrás a tartalomhoz

Sport A-tól Z-ig. Általános és különleges sportágak ismerete

Gallovits László, Honfi László, Széles-Kovács Gyula (2011)

Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Eszterházy Károly Főiskola, Dialóg Campus Kiadó-Nordex Kft.

Futsal = Teremlabdarúgás (Futsal)

Futsal = Teremlabdarúgás (Futsal)

A játék eredete Uruguayba vezethető vissza, ahol 1930-ban Juan Carlos Ceriani Gravier ötlötte ki a labdarúgás mini, 4 + 1-es változatát, az ifjúság versenyeztetésére. A játékot kosárlabda játéktéren játszották, palánkok nélkül. A játéknak ez a változata több mint 70 éve létezik Brazíliában. Már az elejétől kezdve 4 + 1-es (négy játékos és egy kapus) rendszerben játszottak a játékosok.

A futsal a nagypályás labdarúgás teremben játszott változata, melyet a FIFA irányít. A név a portugál futebol de Salãoból és a spanyol fútbol salaból származik, mindkettő azt jelenti: teremfoci. A játékot két ötfős csapat játssza, melyben négy mezőnyjátékos és egy kapus van egyszerre a pályán csapatonként. A cserék száma hét. Akárhányszor lehet cserélni, de csak a kijelölt területen belül. A játéktér a kézilabdapályához hasonló. Nem palánk, hanem vonal határolja. A labda mérete kisebb, mint nagypályás változatánál, és egyéb fizikai tulajdonságokban is különbözik, például nem pattan annyira.

1986-tól a Magyar Labdarúgó Szövetség keretében Kispályás Bizottság (4 + 1) irányítja a teremlabdarúgást. 1988-ban a futsalbajnokság elősegítése, lebonyolítása érdekében a Budapesti Labdarúgó Szövetség keretei között megalakult a Budapesti Kispályás Bizottság.

A játékidő 2 × 20 perc, de ez tiszta játékidő. Hosszabbítás 2 × 5 perc tiszta játékidő. A hosszabbítás után: 5–5 db nagybüntető (a 6-os vonal középpontjáról). A játéktér hosszúsága 38–42 m, szélessége 18–22 m. A kapuk mérete: 3 m széles és 2 m magas. A labdától előírt távolság 5 m az ellenfél játékosai számára (szabadrúgások, büntetőrúgások, – nagybüntető, ill. kisbüntető, – sarokrúgás, oldalberúgás, stb. esetén). Ez alól csak a kezdőrúgás kivétel, ahol csak 3 m. A labdát 4 mp-en belül játékba kell hoznia az arra jogosult csapatnak (oldalberúgás, sarokrúgás, szabadrúgás, büntetőrúgás, kidobás, stb.), ellenkező esetben az ellenfél csapata következik: oldalberúgás esetén oldalberúgással, egyéb rúgásnál közvetett szabadrúgással.

A közvetlen szabadrúgást maga után vonó szabálytalanságok számát nyilvántartják (halmozott szabálytalanságok), és félidőnként az ötödik szabálytalanság után, (tehát a 6. szabálytalanságtól kezdve) minden szabálytalanságért úgynevezett kisbüntető jár, amit 10 méterről végeznek el, csak a kapus van a lövő játékossal szemben. (Ha a szabálytalanság a büntetőterületen kívül, de 10 méternél közelebb történt, akkor a rúgó játékos dönthet, hogy a 10 m-re lévő büntetőpontról vagy a szabálytalanság helyéről akarja-e elvégezni a szabadrúgást.). Kisbüntető elvégezésekor a kapusnak nem kell a gólvonalon állnia, ilyenkor csak az 5 méteres szabály vonatkozik rá.

Nincs bedobás, csak oldalberúgás. Tilos a játékos irányába történő becsúszó szerelés. (Ez alól csak a kapus kivétel a büntetőterületen belül.) Becsúszva engedélyezett a labda mentése. „Repülő” csere engedélyezett, a cserezónán belül lehet csak végrehajtani. A cserejátékosoknak megkülönböztető mezt kell viselniük a cserezónán belül. A szabály megsértéséért sárga lap jár. Egy játékosnak csak két sárga lapja lehet, a második után automatikusa jár a piros lap. A kiállított játékosnak az öltözőbe kell mennie. A csapat két perc múlva, vagy ha gólt kap a büntetőidő alatt, azonnal kiegészülhet egy cserejátékossal. Csak az edző állhat, mindenki másnak le kell ülnie a cserepadra.

http://www.futsal-hungary.hu/v001/foprogram.asp?p_foprog_lepes=0