Ugrás a tartalomhoz

Sport A-tól Z-ig. Általános és különleges sportágak ismerete

Gallovits László, Honfi László, Széles-Kovács Gyula (2011)

Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Eszterházy Károly Főiskola, Dialóg Campus Kiadó-Nordex Kft.

Buckasízés (Single moguls, old school)

Buckasízés (Single moguls, old school)

A mogulsízés a legszélesebb körben elérhető és kivitelezhető versenyszám a freestyle sízésben. Minden síző találkozott már életében buckákkal, kisebb-nagyobb természetes ugratókkal és tudja, hogy mennyire izgalmasak, és nehezek tudnak ezek lenni.

A versenyzőknek meredek, közel 200 méter hosszú, 1–1,5 méter magas mesterséges buckákkal sűrűn teleépített pályán kell minél gyorsabban lecsúszniuk, és közben két ugratón egy-egy trükköt kell bemutatni, melyet a héttagú versenybíróság pontoz. A verseny során a síelés stílusát (50%), az ugrások nehézségét és kivitelezését (25%) és a sebességet (25%) értékelik.

A buckasízőket hot doggernek is nevezik, mivel a mogult hot dognak is hívják. Néhányuk szerint azért, mert egy igazi hot dognak köszönheti a létét. Íme, a legenda: Egy síelő hot dogot evett egy nagyon-nagyon meredek és igen hepehupás lejtő tetején. Egyszer csak elejtette a hot dogot, amiből kiejtette a virslit, s az leszáguldott a lejtőn nagyokat ugorva a huppanókon. A síelőnek pedig eszébe jutott, hogy utána kellene mennie!

A síakrobatikában a teljesítmény és a kivitelezés szépsége egyaránt fontos.

A sízők egyéni módon siklanak le a „mogulokkal” vagyis jókora szabályos buckákkal borított, meredek pályákon, és közben két ugrást teljesítenek. A pályán négy ellenőrzőkaput állítanak fel, egymástól azonos távolságra.

A versenyzőket kanyartechnika, sebesség (idő) és az ugrások kivitelezése szempontjából értékelik. Ebben a számban a torinói olimpián férfiaknál az amerikai Dale Begg-Smith, míg a hölgyeknél a svájci Evelyne Leu, a kanadai Jennifer Heil nyakába akasztották az aranyérmet.

A buckasízésben a legutóbbi olimpián férfiaknál a kínai Xiaopeng Han, míg a gyengébbik nemnél a kanadai Jennifer Heil állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.