Ugrás a tartalomhoz

Sport A-tól Z-ig. Általános és különleges sportágak ismerete

Gallovits László, Honfi László, Széles-Kovács Gyula (2011)

Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Eszterházy Károly Főiskola, Dialóg Campus Kiadó-Nordex Kft.

Gumiasztal (Trampoline)

Gumiasztal (Trampoline)

Az akrobatikus ugrások igazi fesztiválját tartalmazza ez a sportág, ahol vannak egyéni versenyek, továbbá ötös csapatok, valamint összehangolt mozgású kettősök (párok) számára kiírt versenyek. A gyakran 6–8 m-es magasságba emelkedő versenyzők folyamatosan egymás után ugorják a különböző nehézségű és testhelyzetű szaltókat, csavarokat.

Nemzetközi múlt

A nemzetközi berkekben trampoline-ként ismert sportág két olasz artista után kapta a nevét: a két Trampoline a két világháború között azzal szórakoztatta a közönséget, hogy a levegőben mutatott produkciót követően még elugrabugráltak egy keveset a ruganyos biztonsági hálón. Hogy ebből a sportot is lehet űzni, a két amerikai torna szakembernek, George Nissennek és Larry Griswoldnak jutott az eszébe 1936-ban. Módszereiket az amerikai hadsereg is átvette, és a második világháború idején a gumiasztal a katonák kiképzésének egyik eszköze lett. Ezek után már az első bajnokságig sem kellett sokat várni, legalábbis az Államokban: 1948-ban rendezték meg hivatalosan.

16 éven belül pedig a világszövetség is megalakult. Sőt, abban az esztendőben megszervezték az első világbajnokságot is egyéniben és szinkronban, 1976-ban pedig a mini-dupla trampoline nevű számmal bővült a kínálat. Minthogy a sportág rendkívül látványos, hamar népszerűvé vált a szélesebb közönség körében, s kisvártatva az olimpia kapuján is kopogtatott, ahová a 2000. esztendőben nyert bebocsáttatást.

Elnöki időszakának utolsó harmadában Juan Antonio Samaranch, zseniális sportdiplomatához méltó manőverrel érte el, hogy a trampoline felkerüljön az olimpia műsorára. Minthogy ez nem önálló sportág, hanem szakág (diszciplína) a tornasporton belül, így a műsorba iktatása a végrehajtó bizottság és nem a NOB-tagság hatáskörébe tartozik. Samaranch számára fontos volt a versenyszám behozatala, ám amikor szavazásra kellett a kilenc jelenlévő tag 5 : 4 arányban a trampoline ellen foglal állást. „Így nem lehet ilyen fontos ügyben szavazni, nem látom rendesen a kezeket, mindannyian fáradtak vagyunk, reggel voksolunk újra” – összegzett az elnök, azzal jó éjszakát kívánt a vb-tagoknak. Hogy az éj folyamán mi történt, jótékony homály fedi, mindenesetre másnap reggel – gyaníthatóan egy négyszemközti beszélgetés is szerepet játszott ebben – a bizottság 5 : 4 arányban a trampoline műsorba emelése mellett foglalt állást, így a gumiasztal 2000-ben bemutatkozhatott a sydneyi játékokon. A versenyen csak férfi és női egyéniben osztottak érmeket.

Napjainkig az olimpiai versenyeken Oroszország, Ukrajna, Németország és Kanada szerezte a legtöbb érmes helyezést.

Hazai múlt

Magyarországon ez a sportág többnyire csak kiegészítő tevékenységnek számít, komoly utánpótlásszerű foglalkozások, versenyek csak két városban folynak/folytak (Budapest és Veszprém).

Nemzetközileg is jegyzett eredményeink nincsenek ebben a sportágban.

Versenyszabályok

Az egyik alapvető követelmény – legalább nyolc méter magas teremben kell a versenyeket megrendezni – hűen érzékelteti, micsoda produkciókra képesek a gumiasztal nagyjai. Az 5,05 × 2,91 méter alapterületű gumiasztal ugrórésze 1,55 méterrel van a padlózat felett, és rendkívül rugalmas, leginkább nylonból készített húrocskák vastag fonatából áll.

A versenyzők először a selejtezőkörben, kötelező és szabadon választott gyakorlatokat mutatnak be, majd következik a döntő a legjobb nyolc részvételével. Itt 10 elemet (szaltók, fordulatok; zsugorban, csípőben hajlított testtel, nyújtott testtel; valamint ezek kombinációi) kell előadni, időlimit nélkül. Ismételni nem szabad.

Kilenc bíró figyeli az akrobatákat: öt a kivitelezést, kettő a nehézségi fokot pontozza, kettő pedig ellenőrzi a pontozók szakszerűségét.

A kivitelt megítélő bírók legalacsonyabb és legmagasabb pontszámait figyelmen kívül hagyják, s csak a három középső pontszámát adják össze. A kivitelért adott pontszámhoz hozzáadják a nehézségi fokot, összehangolt mozgású versenyen ezt az összpontszámot hozzáadják a jó összehangolásért járó pontokhoz.

Az utóbbi időben egyre félelmetesebb és lélegzetelállítóbb ugrásokat láthatunk, köszönhetően annak, hogy a biomechanikai kutatások számtalan újdonságot tártak fel azzal kapcsolatban, miként viselkedik az emberi test a levegőben. A felfedezett reflexológiai és látásszervi mechanizmusoknak hála, továbbá a gumiasztal anyagainak tökéletesítése miatt egyre elképesztőbb magasságokba „merészkednek” a sportolók, s ezzel párhuzamosan ugrásaik is mind félelmetesebbé válnak, lassan a nyolcméteres belmagasság sem lesz elég egy elitszintű trampolineverseny lebonyolításához.

Hivatalos olimpiai versenyszám (férfiak–nők)

Egyéni.

Magyar Torna Szövetség

Magyar Sport Háza

1146 Budapest, Istvánmezei út 1–3.

Telefon: (+36 1) 460-6905

Fax: (+36 1) 460-6907

E-mail:

WEB: http://www.tornasport.hu, http://www.matsz.hu