Ugrás a tartalomhoz

Aerobik és fitnesz irányzatok

Müller Anetta, Rácz Ildikó (2011)

Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Eszterházy Károly Főiskola, Dialóg Campus Kiadó-Nordex Kft.

14. fejezet - 14. A fitnesz szervezeti felépítése, versenyszabályai

14. fejezet - 14. A fitnesz szervezeti felépítése, versenyszabályai

14.1. Fit Kid

Gyerekeknek először a világon, Magyarországon rendeztek Fit Kid néven versenyeket. A Fit Kid szabályok, a mozgásforma megalkotása is magyar szakemberek munkája.

A Fit Kid versenyrendszer 1997-ben indult. 1998-tól a Magyar Diáksport Szövetség égisze alatt Diákolimpiai sportágként működik. 1998 óta részletes szabálykönyve, kialakult versenyrendszere, mozgásanyaga van. Jelenleg az országban, 22 sportegyesületben, 2500 gyerek foglalkozik a Fit Kid-del, melyből 600 fő rendszeresen versenyzik négy kategóriában egyéni és csoportos versenyeken. 2007 óta a NUPI Sportiskola rendszerében 1–12. osztályig kidolgozott tantervvel veszünk részt.

Nemzetközi szinten is elterjedőben van, ismerik Európa több országában, és Malajziáában, Canadában, Izlandon is. Nemzetközi versenyeket 2003 óta folyamatosan szervez az International Fitnesz Federation (2003-ban Valenciában, 2005-2006-ban Magyarországon, 2007-ben Kuala Lumpurban, Belgrádban és 2008-ban Reykjavikban, 2009-ben Cegléden, 2010-ben Malagán).

Minden évben van versenybírói képzés és vizsga. A versenyrendszerből már sok, volt Fit Kid versenyző vált testnevelő tanárrá, és szeretnénk, ha a Fit Kid mozgásanyagára épülő képzést is tudnánk biztosítani nekik, hiszen fontos lenne, hogy szakmailag jól képzett edzők foglalkozzanak a gyerekekkel.

A Fit Kid mozgásanyaga a talajtorna (akrobatika) az aerobik, ritmikus gimnasztika és a tánc mozgásanyagából táplálkozik, de mindegyiktől különbözik.

Ez adja a sportág egyedi jellegét és megjelenési formáját.

Az idők folyamán a Fit Kid versenyek igazi sportversenyekké váltak, amelyekben sok szakmai és edzésmunka tükröződik. Kedvelt a gyerekek és szülők körében is melyre bizonyíték, hogy a versenyek nagy érdeklődés mellett zajlanak.

Forrás: www.fitkid.hu