Ugrás a tartalomhoz

Aerobik és fitnesz irányzatok

Müller Anetta, Rácz Ildikó (2011)

Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Eszterházy Károly Főiskola, Dialóg Campus Kiadó-Nordex Kft.

14.3. Magyar Fitnesz Szövetség

14.3. Magyar Fitnesz Szövetség

A Magyar Fitnesz Szövetség 1992-ben alakult azzal a céllal, hogy soraiban egyesítse az egészséges életmód híveit. 1994-ben elsőként csatlakozott az IFSB-hez, és indította útjára Magyarországon a fitnest, mint sportágat. 1996-ban Béres Alexandra volt az első Világbajnokunk, és a nemzetközi megmérettetésekben azóta is több első, illetve dobogós helyezést értek el versenyzőink. 2000-ig a Ms. Fitnesz versenyeken vettek részt versenyzőink, majd 2001-től napjainkig az IFF Fitnesz Woman versenyein indulnak.

1997-ben indult a Fit Kid mozgalom, amely hamarosan versenyrendszerré fejlődött. A gyermek fitneszversenyek létrejöttének célja az egészséges életmódra nevelésen, valamint a prevención túl az, hogy felkészítse a gyermekeket a felnőtt versenyrendszerbe való becsatlakozásra.

A 2001-ben sportszövetséggé alakult a szervezet, s a hazai, valamint a nemzetközi versenyek szakmai, szervezeti, és képzési rendszerével foglakozik.

A fitneszgyakorlatok szabályai olyanok, amelyekben szükség van a tornasport akrobatikájára, a ritmikus gimnasztika lazasági elemeire és ugrásaira, az aerobik erőelemeire, ill. ugrásaira. Az elemeket táncos összekötő mozdulatok segítségével, dinamikus zenére megkoreografált másfél perces gyakorlatban mutatják be a versenyzők. A kezdetektől fogva célunk a sportág saját arculatának kialakítása, valamint, hogy más legyen, mint azok a tradicionális sportágak, amelyekből a kezdetekben építkezett.

A versenyrendszerünkben már olyan gyermekek dolgoznak, akik mindezt a sokrétű képzést megkapják, és így sem a torna, sem a ritmikus gimnasztika sem az aerobiksport versenyzői nem tudnak elindulni versenyeinken. Tehát nem jelentünk veszélyt a tradícionális sportágakra. A rendszerben 600 sportoló versenyzik rendszeresen, több kategóriában és több korcsoportban, valamint 2000 gyerek ismerkedik a Fit Kid mozgásanyagával. 23 sportegyesületben az ország egész területén működnek Fit Kid szakosztályok, egyesületek.

Nemzetközi szinten a magyar szakmai stáb (Magyar Fitnesz Szövetség) dolgozta ki a szabályokat, és végzi a versenybírók képzését és vizsgáztatását, irányítja a különböző országokban (Spanyolország, Olaszország, Izland, Szerbia, Szlovákia, Bulgária) szerveződő versenyrendszert és a szakmai munkát.

Az elmúlt három évben nemzetközi szakmai táborokat tartottunk, segítséget nyújtva a többi ország szakembereinek és versenyzőinek.