Ugrás a tartalomhoz

Globális környezeti problémák és társadalmi hatásuk II.

Prof. Tamás János, Dr. Juhász Csaba, Dr. Pregun Csaba, Dr. Nagy Attila, Szőllősi Nikolett, Gerőczi Viktória, Fórián Tünde (2008)

Debreceni Egyetem a TÁMOP 4.1.2 pályázat keretein belül

2.3. Tipikus fogyasztóvédelmi esetek

2.3. Tipikus fogyasztóvédelmi esetek

Az alábbiakban a legjellemzőbb fogyasztóvédelmi eseteket foglaljuk össze. Ezzel szeretnénk felhívni a figyelmet azokra a termékekre és szolgáltatásokra, amelyek vásárlásánál mindenképp érdemes körültekintőnek lennünk.

Lábbeli: a cipővásárlás az örök probléma, a fogyasztóvédelmi esetek nagy klasszikusa. Gyakran van probléma a „nem rendeltetésszerű”-nek titulált használatból, a hónapokig elhúzódó vizsgálatból, és a jótállási időn történő vitatkozásból.

Élelmiszer: mivel leggyakrabban élelmiszert vásárolunk, és az egészségünkre is jelentős hatást gyakorolnak az ételek, nem is csoda, hogy a fogyasztóvédelmi panaszok jelentős hányada erről a területről kerül ki. Élelmiszerek vásárlásakor mindenképp érdemes ellenőriznünk, hogy az adott termék minősége nem járt-e még le, és érdemes olyan terméket választanunk, amelyben a lehető legkevesebb a tartósítószer és adalékanyag (ha nem nagyon értünk az „E számokhoz”, akkor érdemes követnünk azt az irányelvet, amely szerint a legkevesebb összetevőt tartalmazó terméket érdemesebb választani).

Gáz, villany, vízszolgáltatók: szintén gyakori panaszos terület. Ebben az esetben a fogyasztók dolgát megnehezíti, hogy gyakran nincs is választási lehetőségük.

Internet, internetes vásárlás (25. ábra), telefon: az elmúlt évek egyik slágerterülete (26. ábra). Rengeteg az akció és a kedvezmény, ám az óriásplakátok és a reklámok nem terjednek ki minden részletre. Nagyon fontos, hogy még a szerződés megkötése előtt elolvassuk annak apró betűs részeit is!

Gyermekjátékok: nagyon fontos gyermekeink egészsége és testi épsége, épp ezért figyeljünk oda arra, hogy milyen játékokat vásárolunk nekik. Három éves kor alatt semmiképp se vegyünk apró műanyag alkatrészeket tartalmazó játékot, és jó, ha tudjuk, hogy a kínai műanyag játékfegyverek nagy százalékánál egy játékhoz képest túl nagy erővel lőhető ki a lövedék, ami sérülésekhez vezethet.

A legveszélyesebb fogyasztóvédelmi problémák

A legveszélyesebb fogyasztóvédelmi esetek mindig azok, amelyeknél az egészségünk, vagy még rosszabb esetben az életünk kerül veszélybe.

Az élelmiszeripar az egyik olyan terület, amelynél a nem megfelelő minőségű termékek kockáztatják az egészségünket. Sokan vásárláskor gondolkodás nélkül pakolják tele a kosarukat, anélkül, hogy elgondolkodnának, vajon milyen összetevőket is tartalmaznak a megvásárolt élelmiszerek. Sokan megnyugtatják magukat azzal, hogy az időről időre kirobbanó hatalmas élelmiszerbotrányoktól eltekintve nem érheti nagy baj őket. Pedig ha nem nézzük a dioxinnal fertőzött guar gumit tartalmazó élelmiszereket, az ólommal „dúsított” pirospaprikát, vagy a szennyezett csecsemőtápszereket, akkor is találunk aggódnivalót.

A mai napig vitatott élelmiszerbiztonság és –minőség (27. ábra) szempontjából, hogy az ételekben található sokféle adalékanyag milyen hatással van vajon az emberi szervezetre, és milyen problémákat okozhat az évek során az elfogyasztott élelmiszereknek és tisztítószereknek köszönhetően a testünkben felhalmozódott sokféle vegyi anyag.

Az "E-számok" rendszerét (28. ábra) 1960-ban fejlesztette ki az Európai Közösség, hogy kiküszöbölje a fordításból adódó félreértéseket a soknyelvű közösségben, és egyszerűsítse az adalékanyagok jelölését. Az E-számok csoportosítása. Magyarázat: 100-199 Színezékek; 200-299 Tartósítószerek; 300-399 Antioxidánsok és savanyúságot szabályzó anyagok; 400-499 Sűrítőanyagok, stabilizátorok és emulgeálószerek; 500-599 Savanyúságot szabályzó anyagok és csomósodást gátló anyagok; 600-699 Ízfokozók; 900-999 Egyéb; 1100-1599 Kiegészítő anyagok. Az unió által engedélyezett adalékanyagok nem veszélyeztetik a fogyasztók egészségét, nem megtévesztők, megfelelnek az Unió szerte kötelezően előírt tisztasági követelményeknek, és alkalmazásuk technológiailag szükséges. Ennek ellenére az adalékok is kiválhatnak allergiás reakciókat az arra érzékeny fogyasztóknál. Az élelmiszerek mellett a nem megfelelő gyermekjátékok (19. ábra) is súlyos veszélyforrást jelentenek, a 3 év alatti gyerekek fulladását is okozhatják az apró műanyag alkatrészek. Ezen kívül minden karácsonykor lehet hallani a rossz minőségű karácsonyfaégőknek „köszönhető” tűzesetekről.