Ugrás a tartalomhoz

Globális környezeti problémák és társadalmi hatásuk II.

Prof. Tamás János, Dr. Juhász Csaba, Dr. Pregun Csaba, Dr. Nagy Attila, Szőllősi Nikolett, Gerőczi Viktória, Fórián Tünde (2008)

Debreceni Egyetem a TÁMOP 4.1.2 pályázat keretein belül

4.12 Jelenlegi állapot

4.12 Jelenlegi állapot

Annak érdekében, hogy a termelő gazdák az élelmiszerlánc követelményeit megfelelően kielégítsék kormányzati szervek, nem kormányzati szervek és a magán szektor számos JMGy-ot fejlesztett ki. Ezek alkalmazása nem minden esetben volt megfelelően koordinálva, illetve rendszerszemléletre építve.

A JMGy-ot eltérő módon és meghatározásban használják, gyakran kapcsolják a fenntartható mezőgazdasághoz:

  • a kormányzati és nemzetközi szervezetek (pl. FAO) a fenntartható mezőgazdaságból olyan folyamatokat támogatnak, mint az integrált növényvédelem, integrált tápanyag gazdálkodás, amelynek célja a speciális környezeti és társadalmi kockázatoknak a mérséklése. A legtöbb esetben csak a növényvédelmi kérdésekkel, az- integrált növényvédelemmel foglalkoznak.

  • a nemzetközi szakmai szervezetek által kifejlesztett követelmények, amelyek egyaránt figyelembe veszik az előállított termékek minőségének biztosítását és a környezettudatos gazdálkodást, pl. a balti országok gyakorlatai.

  • a magán szektorban különösen az ipari feldolgozásban dolgozók és kiskereskedők használják a JMGy-ot, hogy megfelelő minőségű végterméket érjenek el, kielégítsék a vásárlók igényeit, és jövedelmező tevékenységet végezzenek. Ebben a szektorban a termesztés fenntarthatóságában a fogyasztói igények kielégítése fontos szerepet tölt be. Ide sorolható a kiskereskedői láncok EUREPGAP rendszere, az Unilever, Nestlé, Danone követelményei, az EISA fenntarthatósági kódexe.

  • a nem kormányzati szervezetek dolgoztak ki JMGy-t, számos kapcsolódást lehet találni a JMGy és az ökológiai termesztés szabályozásában, az optimális agro-ökoszisztémák kialakításában. A JMGy alkalmazása azonban nem jelent ökológiai gazdálkodást.

  • a JMGy specifikus verziója található meg a Codex Alimentarius által kidolgozott útmutatókban, amelyek elsősorban az élelmiszerhigiénia követelményeire, a szennyeződések minimális szintre való csökkentése, illetve megelőzésére vonatkoznak. A Codex által kidolgozott szabványok referencia alapként szolgálnak a nemzeti szabványok kidolgozásához és harmonizálásához.

  • néhány nemzeti program a JMGy-t kifejezetten a termékek higiéniai, és ezen belül is a mikrobiológiai szennyeződéstől való menteségre vonatkoztatja (pl. USA).