Ugrás a tartalomhoz

Kertészeti növénykórtan

Glits Márton, Folk Győző

Mezőgazda Kiadó

Hárs (Tilia spp.)

Hárs (Tilia spp.)

Gombás betegségek

A hárs mikoszferellás levélfoltossága

Jelentőség. Faiskolában, utcai sorfákon, ligetekben, erdőkben egyaránt megjelenik.

Gazdanövény. A Tilia fajokon fordul elő, különösen gyakori a T. cordata egyedein.

Tünet. A levélen 2–4 mm átmérőjű, kör alakú, apró feketésbarna foltok láthatók (188. ábra). Később a folt közepe valamivel világosabb barna színű lesz, és a foltban szabad szemmel alig észrevehető szürkésbarna konídiumtartó csomók fejlődnek. A foltok udvara sárga. A levél fokozatosan sárgul, majd lehullik. A szakirodalom megemlíti, hogy a tünetek már a magoncok sziklevelein is megjelenhetnek.

188. ábra - A hárs mikoszferellás (a) és gnomóniás (b) levélfoltossága

kepek/188abra.png


Kórokozó. Mycosphaerella microsora Syd.

Pszeudotéciumos gomba.

Konídiumtartós alakja Cercospora microsora Sacc.

A betegség lefolyása. A gomba a lehullott levelekben telel. Az áttelelt leveleken tavasszal pszeudotéciumok és konídiumtartók is képződnek, ezért az első fertőzések okozói az aszkospórák mellett konídiumok is lehetnek. Nyáron a beteg zöld leveleken fejlődő konídiumok fertőznek tovább.

Védekezés. Lásd: A hárs gnomóniás betegsége.

A hárs gnomóniás betegsége

Jelentőség. A levélkárosítás miatt a növény díszítő értéke csökken.

Gazdanövény. A betegség az európai hársakon fordul elő, elsősorban a Tilia cordata károsodik.

Tünet. A levélen csaknem kör alakú, barna színű, barnásfekete szegélyű foltok láthatók (188. ábra), amelyek a levéllemez érközeiben vannak, de ritkán olyan levélfoltok is láthatók, amelyek ereken fekszenek. A foltok közepén nedves időjárás esetén apró sötétszínű acervuluszok fejlődnek, majd a foltokban a levéllemez kitöredezik. Ritkán a levélnyélen és a hajtáson is láthatunk foltokat, ezek rendszerint besüppedők, ovális alakúak. Súlyos esetben a levelek lehullanak, a levélnyelek és a hajtások eltörnek, lehajlanak, a levél és a hajtás elszárad.

Kórokozó. Gnomonia tiliae Kleb.

Peritéciumos gomba.

Acervuluszos alakja: Gloeosporium tiliae Oud.

A betegség lefolyása. A kórokozó a lehullott levelekben telel át. Tavasszal az áttelelt beteg levelekben peritéciumok fejlődnek, és a vegetáció első felében az aszkospórák indítják meg a fertőzést. Nyáron konídiumokkal terjed a gomba. A csapadékos tavasz kedvez a járványok kifejlődésére.

Védekezés. A lehullott leveleket nyugalmi időszakban, legkésőbb rügypattanásig meg kell semmisíteni. Kémiai védekezésre rendszerint csak faiskolában, vagy nagyobb állományok esetében lehet szükség. A növényeket háromszor kell permetezni, a levelek növekedésének kezdetekor, fél levélnagyság esetén és a levelek teljes kifejlődésekor. Permetezésre a mankoceb, a propineb, a kaptán, vagy a fenarimol hatóanyagú fungicidek valamelyike használható.