Ugrás a tartalomhoz

Kertészeti növénykórtan

Glits Márton, Folk Győző

Mezőgazda Kiadó

Pirakanta (Pyracantha coccinea Roem.)

Pirakanta (Pyracantha coccinea Roem.)

Baktériumos betegség

A pirakanta ervíniás elhalása

A pirakanta a galagonya mellett az ervíniás elhalás gyakori gazdanövénye.

Hajtás- és vesszőelhalás a betegség tünete. A hajtás és a vessző levelei rendszerint a virágzás után hirtelen jellegzetes vörösesbarna elszíneződéssel elhalnak. Lásd: Az alma ervíniás elhalását.

Gombás betegség

A pirakanta spilóceás varasodása

Jelentőség. A betegség a múlt század végétől ismert Európában, de hazai előfordulásáról csak 1967 óta van tudomásunk. A párás viszonyok közé telepített bokrok súlyosan károsodhatnak. Levélelhalás és -hullás, a termés felületi parásodása, színvesztése, következtében a pirakanta díszítő értéke csökken.

Gazdanövény. A spilóceás varasodás csak a pirakantán fordul elő. A fajták fogékonysága változó. A piros és a narancsvörös termésűek súlyosan károsodnak.

Tünet. A betegség a levélen, a hajtáson és a vesszőn, valamint a termésen fordul elő.

A levélen 1–4 milliméter átmérőjű sárgászöld kerek foltok figyelhetők meg. Később a folt felületén sötétbarna színű konídiumtartó gyep fejlődik. A folt liláspirossá válik, elparásodik, elszárad. A súlyosan beteg levelek lehullanak.

A hajtáson a tünet a hajtásvégen látható. Ovális alakú foltokban barna konídiumtartó gyep jön létre, amely alatt a bőrszövet elparásodik, és a parásodás még a vesszőn is látható.

A termésen apró foltokban barna konídiumtartó gyep látható. A termés a foltokban besüpped, színét veszíti, megbarnul, elparásodik. Előfordul, hogy a termés az egész felületén megbetegszik. Ilyenkor összetöpped és elszáradva még sokáig a bokron marad. Súlyos járvány esetén a termésszíneződés – a legfőbb díszítő érték – elmarad.

Kórokozó. Spilocaea pyracanthae (Otth.) Arx.

Konídiumtartós gomba.

A betegség lefolyása. A legjelentősebb fertőzési forrás a bokron áttelelő élő beteg levél. A talajra hullott leveleken és a vessző felületén történő áttelelés kisebb jelentőségű. A gomba a zöld leveleken micéliummal telel, és tavasszal, valamint a nyár folyamán konídiumokkal fertőz. Párás, meleg időjárás, és a levél tartós vízborítottsága esetén alakul ki járványveszély.

Védekezés. A bokrok gyommentesen tartása, a szellős térállás csökkenti a betegség kialakulásának veszélyét. Nedves helyen ellenálló fajtákat kell telepíteni. A pirakanta örökzöld növény, levélváltása folyamatos, így a vegetáció jelentős részében a bokron az idős és a fiatal levelek egymás mellett megtalálhatók, emiatt a védekezés különösen nehéz. A folyamatos lombhullás, a bokor alakzat a lehullott levelek összegyűjtését és megsemmisítését alig teszi lehetővé. A spilóceás varasodás jelentkezése esetén rendszeresen ismételt permetezésekre van szükség. A kezelések időpontjai: a nyugalmi időszak, a hajtásnövekedés kezdete, virágzás előtt közvetlenül, a termésnövekedés megindulása, és a termésszíneződés kezdete. Permetezésre az alma ventúriás varasodása ellen javasolt kontakt és szisztémikus hatóanyagok használhatók. Lásd: Az alma ventúriás varasodása elleni védekezést.