Ugrás a tartalomhoz

Kertészeti növénykórtan

Glits Márton, Folk Győző

Mezőgazda Kiadó

Nőszirom (Iris spp.)

Nőszirom (Iris spp.)

Gombás betegségek

A nőszirom mikoszferellás betegsége

A rizómás Iris fajokon gyakran, a hagymásokon fajokon ritkábban fordul elő. Néha a Freesia, a Hemerocallis és a Narcissus fajokon is megtalálható. A levélen 6–12 milliméter nagyságú, ovális alakú, világos közepű, sötétebb szegélyű, sárga udvarú foltok láthatók, az udvar szélén vizenyős határvonallal. A folt a levélszövetbe süppedő. A folt közepén barna konídiumtartó gyep látható. Egy-egy levélen 55 db folt is képződhet. Később a foltok összefolynak és a levél elszárad. A virágszáron és a termésen is lehet foltosodás.

Kórokozó. Mycosphaerella iridis (Desm.) Schroet. Pszeudotéciumos gomba. Konídiumtartós alakja a Heterosporium gracile (Wallr.) Sacc. Fertőzési forrás az áttelelő növény és a növényi maradványok. A gomba pszeudotéciumait hazánkban még nem találták meg, a konídiumok a fertőzés elindítói és terjesztői. A szabadban áttelelő nőszirom száraz maradványait el kell távolítani. A növényeket az új levelek kifejlődésekor, tavasszal nedvesítőszer hozzáadásával permetezzük. Permetezésre a benomil, a fenarimol és a triforin hatóanyagok használhatók.

Nősziromrozsda

A vadon növő és a termesztett Iris fajokon fordul elő. A rizómásak a hagymásoknál fogékonyabbak. Az Urtica és Valeriana fajok levélszínén spermogóniumok, a fonákon csésze típusú ecídiumok vannak. Az Iris fajokon a levélen apró 1–2 mm átmérőjű, áteső fényben jól látható, kör vagy ovális alakú sárga foltok láthatók, közepükön a levél mindkét oldalán barna uredotelep jelenik meg. Később a középponti telep körül uredotelep gyűrűk fejlődnek. A nyár közepétől sötétbarna teleutotelepek is képződnek. Egy-egy levélen több száz rozsdatelep is létrejöhet, a levél elszárad. A virágszáron és a csészelevélen is hasonló tünetek lehetnek.

Kórokozó. Puccinia iridis (Dc.) Wallr. Jelképe: 0. I. /II. III. IV. Heteroecikus rozsdagomba. Köztesgazdái az Urtica és a Valeriana-, főgazdái az Iris fajok. Fertőzési forrás a növény zöld és elhalt maradványa. Az uredo- és a teleutotelepek egyaránt áttelelhetnek. A köztesgazdák szerepe nem jelentős, a gomba főleg uredospórákkal tartja fenn magát. Szaporításkor a rizómás fajokat oxikarboxin hatóanyagban csávázzuk. A növényeket fenarimol, oxikarboxin vagy triofonin hatóanyaggal permetezhetjük, nedvesítőszer adagolásával.