Ugrás a tartalomhoz

Kertészeti növénykórtan

Glits Márton, Folk Győző

Mezőgazda Kiadó

Szanzeviéria (Sansevieria spp.)

Szanzeviéria (Sansevieria spp.)

Gombás betegség

A szanzeviéria fuzáriumos vörösfoltossága

Jelentőség. A levelek díszítő értékét csökkenti a betegség.

Gazdanövény. A betegség a különböző Sansevieria és Dracaena fajokon fordul elő.

Tünet. A betegség kezdeti tünetei áteső fényben láthatók jól. A levélen néhány milliméter átmérőjű sárgászöld foltok keletkeznek. Ezek később 1–2 cm nagyságúak, rendszerint ovális vagy kör alakúak és vörösesbarna színűek lesznek. A folt közepe besüpped, széle kissé kiemelkedő, szegélye sárga. A levélszövet a foltokban elvékonyodik, majd kilyukad. Nedves párás viszonyok között a foltokban apró sporodóhiumokon makrokonídiumok képződnek.

A fiatalon fertőzött levelek enyhén deformálódnak, csavarodnak.

Kórokozó. Fusarium moniliforme Sheld. var. minus Wr.

Konídiumtartós gomba.

A betegség lefolyása. A fertőzési forrás a talaj és az élő beteg növény. A talajban a gomba micéliuma és klamidospórái sokáig életben maradnak. A betegség nagyobb távolságokra növényekkel hurcolható el.

A levelek rendszerint már fiatal korban a levéltölcsérben fertőződnek, ahová a kórokozó a talajból vagy a fertőzött levelekről mosódik. A levéltölcsérben mindig van pangó víz amely a konídiumok csírázását biztosítja. A makro- és a mikrokonídiumok fertőznek. Ehhez a 20–25 °C körüli hőmérséklet és 90–100% közötti relatív páratartalom az optimális.

Védekezés. Csak folt nélküli levéldugványt szabad gyökereztetni. A gyökereztetést, majd a növények nevelését gőzzel fertőtlenített közegben végezzük.

Öntözéskor ügyelni kell arra, hogy a levéltölcsérbe ne kerüljön víz, illetve abból gyorsan felszáradjon.

Növényházban a betegség megelőzésére a növényeket 10–14 naponként benomil hatóanyagú fungiciddel kell permetezni, nedvesítőszer hozzáadásával.