Ugrás a tartalomhoz

Kertészeti növénykórtan

Glits Márton, Folk Győző

Mezőgazda Kiadó

7. fejezet - Gyógy- és fűszernövények betegségei

7. fejezet - Gyógy- és fűszernövények betegségei

„A’ki Coriandert akar vetni, leg-réghiebb magot vessen: csak hogy az, ne légyen férges, peníszes, avagy meg-veszett,”

P. Lippay János: Posoni Kert, Második Könyv, Veteményes Kert, VIII. Rész 92. oldal – Nagy Szombat, 1664.

Angelika (Angelica archangelica L.)

Gombás betegségek

Angelikalisztharmat

Jelentőség. A betegség hosszan tartó, száraz nyarakon, esetenként jelentős mértékben fordul elő.

Gazdanövény. Az Apiaceae családba tartozó növényfajok.

Tünet. A levélen, a száron és a virágzaton szürkésfehér bevonat (epifita micélium a konídiumláncokkal) található. A micéliumbevonatban fekete kleisztotéciumok is képződnek.

Kórokozó. Erysiphe heraclei Dc. ex Saint-Amans

Kleisztotéciumos gomba.

Konídiumtartója oidium típusú.

A betegség lefolyása. Fertőzési források a növénymaradványok, amelyeken a kórokozó kleisztotéciumokkal marad fenn. Tavasszal a kleisztotéciumokból aszkospórák szabadulnak ki, és fertőznek. Vegetációs időben a konídiumok folyamatosan fertőznek.

Védekezés. Tavasszal, a kihajtás után és a júliusi vágás után 2–3 alkalommal kén, dinokap, kinometionát vagy tridemorf hatóanyagú szerrel kell permetezni.

Angelikarozsda

Jelentőség. A betegség Európában az 1950-es évek közepétől ismert. Magyarországon az 1970-es évek elején figyeltek fel rá. A betegség következtében a levelek illóolaj-tartalma csökken.

Gazdanövény. Angelica archangelica, A. silvestris.

Tünet. A levélen, a levélnyélen és a száron láthatók a tünetek. A levél fonákán apró, sárgás színű spermogóniumok, körülöttük pedig sárgászöld udvar látható. Később világosbarna uredo- és fekete teleutopusztulák alakulnak ki. A lomb végül elszárad.

Kórokozó. Puccima angelicae (Schum.) Fuck.

Jelképe: 0. –. II. III. IV. Autoecikus, hiányos fejlődésmenetű rozsdagomba.

A betegség lefolyása. A fertőzési források a növénymaradványok, amelyekben a kórokozó uredo- és teleutopsórákkal telel át. A leveleken tavasszal, április elején a spermogóniumok, április végétől az uredo-, majd augusztus közepétől a teleutopusztulák alakulnak ki. Októberben a zöld és az elszáradt növényrészeken csak teleutopusztulák találhatók.

Védekezés. Tavasszal, a kihajtás után és a júliusi vágás után 2–3 alkalommal cineb, mankoceb, propineb vagy metirám tartalmú szerekkel kell védekezni. A beteg növényrészek eltávolítása a megbetegedés mértékét lényegesen csökkenti.