Ugrás a tartalomhoz

Kertészeti növénykórtan

Glits Márton, Folk Győző

Mezőgazda Kiadó

Édeskömény (Foeniculum vulgare Mill.)

Édeskömény (Foeniculum vulgare Mill.)

Gombás betegségek

Az édeskömény lisztharmata

Jelentőség. Az édeskömény legjelentősebb betegsége. A növények fejlődésükben visszamaradnak, maghozamuk csökken, a lisztharmatos magvak nem értékesíthetők. A betegség főleg száraz nyarakon válik jelentőssé.

Gazdanövény. AzApiceaecsaládba tartozó számos növényfaj.

Tünet. A levélen, a száron, a virágzaton és a magvakon szürkésfehér bevonat (epifita micélium a konídiumláncokkal), valamint apró fekete kleisztotéciumok láthatók.

Kórokozó. A betegség lefolyása. Védekezés. Lásd: Angelikalisztharmat.

Az édeskömény passzalórás betegsége

Jelentőség. A betegség 1989 óta Németországban súlyos terméskiesést okoz, Magyarországon 1999-ben figyeltünk fel megjelenésére. A betegséget antraknózisnak is nevezik.

Gazdanövény. Édeskömény.

Tünet. A betegség a levélen, a száron, a virágzaton és a magon fordul elő.

A levélen apró, 2 mm-es foltok jelentkeznek. A foltokon először finom, szürkésfehér, alig észrevehető konídiumtartó nyalábok alakulnak ki. Később a foltokon elszórtan apró, sötétbarna, pontszerű exogén sztrómák, azokon pedig ugyancsak sötétbarna konídiumtartó nyalábok képződnek. A száron a foltok oválisak. A virágzaton apró, kerek foltok jelentkeznek. A növényrészek sárgulnak, majd elszáradnak. A magon a csoportosan elhelyezkedő, pontszerű exogén sztrómák figyelhetők meg.

Kórokozó. Passalora punctum (Delacr.) Petzolt

Konídiumtartós gomba.

Ivaros alakja: Mycosphaerella anethi Petr. pszeudotéciumos gomba. Pszeudotéciuma ritkán képződik.

A betegség lefolyása. Fertőzési források a növénymaradványok és a vetőmag, amelyen a kórokozó elsősorban exogén sztrómákkal marad fenn. A növénymaradványokon pszeudotéciumok áprilisban ritkán alakulnak ki, ezért a betegség lefolyásában szerepük alárendelt. Tavasszal az exogén sztrómákon képződő konídiumtartón konídiumok keletkeznek, és ezek fertőznek. Az első tünetek általában július elején az alsó leveleken jelentkeznek.

Védekezés. Egészséges vetőmag használata. Magvizsgálattal a magvak egészségi állapota jól elbírálható. Magcsávázásra a benomil, a kaptán vagy a tirám hatóanyagú szerek javasolhatók. A növényrészeket a talajba kell forgatni, illetve meg kell semmisíteni. A vegyi védekezést már május végén meg kell kezdeni. Védekezésre a benomil hatóanyagú szerek jöhetnek számításba.