Ugrás a tartalomhoz

Kertészeti növénykórtan

Glits Márton, Folk Győző

Mezőgazda Kiadó

Macskagyökér (Valeriana officinalis L.)

Macskagyökér (Valeriana officinalis L.)

Gombás betegségek

Macskagyökér-peronoszpóra

Csapadékos időjárás esetén a levél színén erek által határolt, sárgászöld foltok, a fonákon pedig fehér sporangiumtartó gyep észlelhető. Kórokozója a Peronospora valerianae Trail. oospórás gomba. A fertőzési források a növénymaradványok, ahol a kórokozó oospórával telel át. Tavasszal az oospórán sporangiumtartó képződik. A sporangiumok légmozgással terjednek. Védekezésre a cineb, mankoceb, propineb és metirám hatóanyagú készítmények jöhetnek számításba.

Macskagyökér-lisztharmat

Egyes évjáratokban, száraz időjárás esetén a levélen szürkésfehér bevonat (epifita micélium a konídiumláncokkal) jelentkezik, amelyben fekete kleisztotéciumok is kialakulnak. Gazdanövényei a Valeriana fajok. Kórokozója az Erysiphe valerianae (Jacz.) Blum. kleisztotéciumos gomba. A fertőzési források a növénymaradványok. Védekezésre kén, dinokap vagy kinometionát tartalmú szerek javasolhatók.

Macskagyökérrozsda

A betegség szórványosan fordul elő. Kórokozója két rozsdagombafaj. Az egyik a Puccima commutata Sydow faj. Jelképe 0. –. II. III. IV. Autoecikus, hiányos fejlődésmenetű rozsdagomba. A másik az Uromyces valerianae (Schum.) Fuck. faj. Jelképe 0. I. II. III. IV. Autoecikus, teljes fejlődésmenetű rozsdagomba. Gazdanövényeik a Valeriana fajok. A fertőzési források a növénymaradványok, ezért a beteg növényrészek eltávolítása, megsemmisítése rendkívül fontos. Szükség szerint cineb, mankoceb, propineb vagy metirám hatóanyagú készítményekkel lehet védekezni.