Ugrás a tartalomhoz

Növények a kertépítészetben

Fekete Szabolcs, Gellér Zita, Gerzanics Annamária, Gerzson László, Jámborné Benczúr Erzsébet, Lászay György, Schmidt Gábor, Szántó Matild, Szendrői József, Tillyné Mándy Andrea

Mezőgazda Kiadó

A sportpályák környéke

A sportpályák környéke

A sportpályák zöldfelülete a növényalkalmazás szempontjából két alapvető részre osztható.

1. Fogadótér, épületek környéke; nagyobb térelválasztó zöldsávok

Itt a növényzet szerepe a térformálás mellett elsősorban a díszítés. Változatos növénykiültetésre törekedjünk, gazdag, értékes anyaggal. Az épületek közelében egy-, illetve kétnyári virágágyak létesítése vagy kőedények elhelyezése is javasolható.

Számolnunk kell azonban azzal, hogy a forgalom alkalmanként igen nagy, és hogy a közönség nem azért jön ide elsősorban, hogy a növényzetben gyönyörködjék. Fontos ezért a virágágyak praktikus elhelyezése, vagy ha forgalomterelő szerepet is szánunk nekik, fizikai védelme (például a szegélyek határozott megemelésével). Ugyanez vonatkozik az alacsonyabb talajtakarókra is.

A díszfák, díszcserjék edzettek és általában könnyen beszerezhetők legyenek. Különleges ápolást igénylő vagy a ritkaságnak számító taxonok mellőzendők. A szoliterként vagy laza foltokba ültetett cserjék magassága minimum 1 m legyen. Erre a célra félcserjéket ne használjunk.

2. A sportpályák közvetlen környéke

Ezeken a helyeken a játékosok és nézők figyelme egyaránt a pályára irányul. A növényzetet (a gyep mellett) díszfák, díszcserjék alkotják. Szerepük egyértelműen a fizikai elhatárolás, a szélvédelem vagy az árnyékolás. A pályák szabályos formája miatt indokolt az egyöntetű kiültetés, a helyszűke miatt gyakran alkalmazunk nyírott sövényt.

Itt a növényzettel szemben elsődleges követelmény a gyors, sűrű növekedés és az edzettség. A díszérték másodlagos szerepet játszik. A sövények és forgalomterelő cserjefoltok összeállításához ajánljuk az olvasó figyelmébe a táblázatokban ismertetett gyorsan növő cserjéket.

A fák közülkeskeny térhatároló, illetve árnyékoló falak képzésére az oszlopos változatokalegmegfelelőbbek. Elsősorban a gyors növekedésű Populus fajok oszlopos alakjai használhatók (különösen a P. simonii ’Fastigiata’),másodsorban pedig a lassabban növő, de hosszú életű Quercusrobur ’Fastigiata’.A belőlük létesített fasor alját középtermetű (1–1,5 m magasra növő) cserjék sorával vagy nyírott sövénnyel zárjuk le. A fatermetű alapfajok apályáktól távolabb kaphatnak helyet, hogy ágaik ne lógjanak bele az űrszelvénybe.

Nem telepíthetők a sportpályák közvetlen közelébe tüskés, tövises növények, mert veszélyt jelenthetnek a játékosok számára.