Ugrás a tartalomhoz

Vadbiológia

Csányi Sándor

Mezőgazda Kiadó

11. fejezet - Együttműködés és versengés

11. fejezet - Együttműködés és versengés

Kölcsönhatások az élőlények között

Az élőlények nem önmagukban élnek, más élőlényekkel együtt, életközösséget formálva léteznek. Az egy területen élő fajok közül soknak nincs, vagy alig van hatása az együtt élő fajok többségére. Máskor két vagy több faj között jelentős kölcsönös kapcsolatok vannak, aminek következtében az egyik faj jelenléte vagy hiánya meghatározza a másik faj jelenlétét, létszámát, sőt esetleg teljes hiányát is okozhatja. Ilyen hatása lehet a ragadozók vagy speciális tápláléknövények jelenlétének vagy hiányának.

A növények és állatok közötti kapcsolatoknak számtalan formája lehet (növény-növény, állat-növény és állat-állat). A kölcsönhatásokat a két faj viszonyának jellege szerint osztályozva a következő típusok fordulhatnak elő [270]:

[0,0] Semlegesség (neutralizmus): a két állomány nincs egymásra hatással (pl. a fácán és a gímszarvas kapcsolata egy erdőben).

[0,+] Asztalközösség(kommenzalizmus): az egyik állomány számára a kapcsolat közömbös, a másik számára előnyökkel jár (pl. a dögbogarak, amelyek a ragadozók által hagyott maradékokat fogyasztják). Ezt a viszonyt facilitáció(elősegítés, megkönnyítés) néven is említik, amennyiben az egyik élőlény valamilyen közvetett módon kedvező(bb) feltételeket teremt a másik számára.

[0, –] Antibiózis (amenzalizmus): az egyik állomány jelenléte anélkül káros a másikra nézve, hogy az első számára előnyt jelentene (pl. az egyik faj tönkreteszi taposásával a másik faj táplálékát vagy búvóhelyeit).

[+,+] Kölcsönösség(mutualizmus) és együttélés(szimbiózis): a két állomány számára a kapcsolat egyaránt előnyös, sőt fennmaradásuk feltétele lehet.

[+,–] Ragadozás és élősködés (predáció és parazitizmus): az egyik faj egyedei a másik faj tagjait megölik és életfenntartásuk érdekében táplálékul elfogyasztják. Az élősködő faj nem – vagy legalábbis nem azonnal – öli meg a táplálékforrásul szolgáló fajt, hanem az élő egyedek testnedveit, testanyagait fogyasztja.

[–,–] Versengés(kompetició) akkor lép fel, ha több élőlény ugyanazt a korlátozottan rendelkezésre álló, életfontosságú forrást hasznosítja. Versengés elsősorban a táplálékért és az élettérért folyhat, és jellegét tekintve fajok közötti (interspecifikus) és fajon belüli(intraspecifikus) lehet.