Ugrás a tartalomhoz

Vadbiológia

Csányi Sándor

Mezőgazda Kiadó

Az élősködés

Az élősködés

Élősködő (parazita) az olyan élőlény, amely más élőlényeken vagy élőlényekben (gazdákon vagy gazdákban) él. A paraziták a gazdaszervezetnél rendszerint lényegesen kisebbek, így egyszerre sok parazita is élhet egyetlen gazdán. Természetesen ellenpéldák itt is találhatók: a költésparazita kakukk sokkal nagyobb, mint azok a madarak, amelyek fészkébe tojását rakja, igaz, egy fészekbe csupán egy tojást. A paraziták szaporodása gazdáikénál sokkal nagyobb, ezért állománynövekedésük is sokkal gyorsabb.

A parazitákat életmódjuk alapján belső paraziták vagy endoparaziták (pl. májmétely, orsóféreg) és külső paraziták vagy ektoparaziták (pl. kullancs, tetvek) lehetnek.

A vadon élő állatoknál a paraziták jelenléte természetesnek tekinthető [262, 288]. A parazita és a gazda állományának létszámváltozása szorosan összekapcsolódik. Amíg a parazita népessége nagyon kicsi, rendszerint a hatása is kicsi a gazdára. Amennyiben a parazita állománya növekszik és a gazdaállatban erős fertőzöttség alakul ki, megnőhet annak valószínűsége, hogy a gazda legyengül, sőt esetleg elpusztul. Az erős parazitafertőzöttség csökkentheti a gazdaállomány szaporodási képességét, sőt utat nyithat más okok miatt bekövetkező elhullásnak is. Az élősködők szerepe rendszerint olyankor nő meg, amikor az egyedre vagy az állományra ható külső tényezők változása következtében leromlás áll be, és az ellenálló képesség meggyengül (pl. a táplálékellátottság romlása, sérülés, öregedés, a fogak elkopása). A parazitafertőzések terjedése a sűrűbb gazdaállományokban általában gyorsabb.

Számos parazitára jellemző, hogy fejlődése során többször is gazdát vált, így több, rendszertanilag igen távol álló faj is „köztigazdájuk” lehet (37. ábra).

37. ábra - A lándzsás métely köztigazdás fejlődése a muflonban. 1. A fertőzött muflon hullatékával ürült pete, 2. a petéből csillós lárva (miracidium) lesz, ami szárazföldi csigafajokban fejlődik tovább, 3. rédia és 4. cerkária nevű lárvaalakok, 5. a csigák a cerkária nevű lárvákat ürítik, 6. ezeket hangyák veszik fel, a lárvák metacerkáriákká alakulnak, amiket a fűvel együtt fogyaszt el a végleges gazda, 7. kifejlett lándzsás métely muflonban

kepek/37.png