Ugrás a tartalomhoz

A háziállatok funkcionális anatómiája

Fehér György

Mezőgazda Kiadó

A leíró és a rendszeres anatómia felosztása

A leíró és a rendszeres anatómia felosztása

A szervezet, organismus, szervekből, organa, épül fel. A szervek szerkezetük és működésük szerint nagyobb egységeket, rendszereket, systema, illetve készülékeket, apparatus, alkotnak. A szervrendszer hasonló szerkezetű, fejlődésű és azonos feladatot végző szervekből, a készülék pedig eltérő fejlődésű, szerkezetű, de azonos feladatot végző szervekből áll.

A szervezet rendszerei, illetve készülékei

1. A mozgás készüléke, apparatus locomotorius. Részei az előrehaladó és egyéb, különleges mozgást végző szervek, szervrendszerek és készülékek. Működésük szerint lehetnek:

 1. A mozgás passzív szervei egyfelől a csontok, ossa, amelyek a csontvázrendszert, systema sceleti, alkotják. A csontvázrendszer a test alakját meghatározó szilárd váz, a belső szervek csontos burka; ezt a csonttan, az osteologia tárgyalja. A mozgás passzív szervei másfelől a porcok, cartilagines, a csontösszeköttetések, juncturae ossium, és a szalagok, ligamenta. Mindezek a csontok könnyebb mozgását segítik. Anatómiájukat az ízület- és szalagtan, az arthrologia et syndesmologia foglalja össze.

 2. A mozgás aktív szervei az izmok, musculi, és segítő szerveik; összességük az izomrendszer, a systema musculorum. Összehúzódásukkal a csontokat, ezáltal egyes testrészeket, az egész testet mozgatják. Az izmokat az izomtan, a myologia rendszerezi.

2. Apparatus gastropulmonalis. A két szervrendszer: az emésztő- és légzőkészülék fejlődése és közös szervük, a garat révén szorosan kapcsolódik egymáshoz.

 1. Emésztőkészülék, apparatus digestorius (s. systema digestorium). A táplálékszerzés, -felvétel, az emésztés és a felszívódás szerve; az életműködéshez szükséges energiaforrás anyagait adja.

 2. Légzőkészülék, apparatus respiratorius. A gázcsere szerve; oxigént vesz fel a vérbe, és szén-dioxidot távolít el onnan. Egyes szervei a szaglást, a hangképzést, a kiválasztást, a hőszabályozást is szolgálják (pl. kutyában).

3. A húgy- és nemi készülék, apparatus urogenitalis. Szintén közösen, a középső csíralemezből fejlődik, és részben közösek a kivezetőútjaik is, bár működésük eltérő.

 1. Húgyszervek, organa uropoetica. Az anyagcsere nitrogéntartalmú bomlástermékeit, a fölösleges vízmennyiséget és a szervetlen sókat választják ki, tárolják és ürítik ki a szervezetből.

 2. Nemi szervek, organa genitalia. A fajfenntartás szervei. Hím (organa genitalia masculina) és női (organa genitalia feminina) nemi szervek vannak, sexualis dimorphismus. Az ivarsejtet termelő, sejtképző, cytogen, szervük a here, illetve a petefészek, az ivarsejteket elvezető szervük a nemi csatorna, a canalis genitalis; az utóbbinak a húgyszervekkel közös végső szakasza a canalis urogenitalis.

4. Érrendszer, systema vasorum. A szervek anyagcseréjét szolgáló érhálózat. Részei: a vérérrendszer, a nyirokérrendszer és a reticuloendothelialis rendszer (vérképző szervek).

 1. Vérérrendszer, systema cardiovasculare. A vérkeringés szervrendszere, a vér továbbítására szolgál.

 2. Nyirokérrendszer, systema lymphovasculare. Vékony falú nyirokerekből és nyirokszövetből álló nyirokszervek rendszere, amely a vénarendszerbe vezeti a nyirkot.

 3. A reticuloendothelialis rendszert (RES) a vérképző szervek, organa haemopoetica, alkotják, amelyek a vörös- és a fehérvérsejteket, az immunanyagokat termelik és ezáltal elpusztítják a szervezetre káros anyagokat, csírákat.

5. Szabályozókészülék. A szervek, szervrendszerek működését regulálja, az életfolyamatokat a külső és belső környezet hatásaira reagálva szabályozza; fenntartja a szervezet és a környezet egyensúlyát. Ide tartozik

 1. az idegrendszer, systema nervosum: ingereket vesz fel, ingerületet vezet és dolgoz fel, a szervek működését irányítja, szabályozza és koordinálja,

 2. a belső elválasztású mirigyek, glandulae endocrinae, rendszere, amelynek váladéka a hormon, amely kivezető csőrendszer nélkül közvetlenül eljut a vér- és nyirokerekbe, majd onnan a szervezet minden egyes részébe; hatása az idegrendszeren keresztül és specifikusan egy-egy szerv működésében is érvényesül,

 3. az érzékszervek, organa sensuum: a külső és belső környezet fizikai és kémiai ingereit specifikus ingerfelvevő készülékeikkel, receptoraikkal felveszik, átalakítva az agyvelőbe továbbítják, ahol az tudatosul. Ezek: 1. a látás készüléke, 2. a hallás és egyensúlyozás készüléke, 3. a szaglás, 4. az ízlelés, valamint 5. a felületes és mélyérzés (tapintás-, hő-, fájdalom-, mélyérzés, izomérzés) készüléke.