Ugrás a tartalomhoz

A háziállatok funkcionális anatómiája

Fehér György

Mezőgazda Kiadó

Az anatómia műnyelve, nómenklatúrája

Az anatómia műnyelve, nómenklatúrája

Az anatómiai fogalmaknak könnyen érthető és megjegyezhető latin nevük van. Ezek összessége a nómenklatúra, amely a szakmunkák megértését, a nemzetközi érintkezést könnyíti meg.

Az első, ún. bázeli anatómia nómenklatúrát (Baseler Anatomische Nomenklatur, BNA) az Anatomische Gesellschaft 1895-ben készítette; kb. 30000 szót tartalmaz. Ennek alapján állították össze az állatorvos-anatómusok Bernben (1895) és Baden-Badenben (1899) a nemzetközi állatorvosi nómenklatúrát.

Az újabb felfedezések, valamint egyes régi műszavak értelemszerű és nyelvészeti hibái miatt az Anatomische Gesellschaft 1935-ben „Nomina Anatomica” néven megszerkesztette a jénai nómenklatúrát (JNA), amely az összehasonlító anatómia elveit érvényesítette és a műszavak számát is csökkentette. A VI. Nemzetközi Anatómus Kongresszus 1955-ben a jénai nómenklatúra helyébe orvosi használatra nemzetközi anatómiai nómenklatúrát 1962-ben már módosított, párizsi anatómiai nómenklatúrát (PNA) állított össze, amely nem volt tekintettel az összehasonlító anatómiára. Az állatorvos-anatómusok ezért 1967-ben ennek alapján elkészítették az állatorvosi anatómiai nómenklatúrát, a Nomina Anatomica Veterinariát (NAV). A NAV-nak a párizsi nómenklatúrát követő s néhol túlzott egységesítési igénye sajnos helyenként háttérbe szorította az összehasonlító szemléletet. Emiatt az új állatorvosi nómenklatúra egyes szakszavai ma is vitatottak. E szakszavak revíziója (NAV IV. kiadás, 1992) napjainkban is folytatódik. Ez az oka annak is, hogy egyes országok példáját követve, a NAV általános használata mellett, leírásunkban a vitatott elnevezések mögött a jénai nómenklatúra helyesebb szakszavait zárójelben tüntetjük fel.