Ugrás a tartalomhoz

A háziállatok funkcionális anatómiája

Fehér György

Mezőgazda Kiadó

4. fejezet - Az emésztőkészülék, apparatus digestorius

4. fejezet - Az emésztőkészülék, apparatus digestorius

Az emésztőkészülék részei

Az emésztőkészülék, az apparatus digestorius, vagy az emésztőszervek rendszere, a systema digestorium, mirigyekkel ellátott, nagyobbrészt hosszú csőből áll, amely a szájnyílással kezdődik és a végbélnyílással végződik.

Az emésztőkészülékbe felvett táplálék a cső kezdeti szakaszában fizikai, kémiai, sőt biológiai tulajdonságaiban is rendkívül változatos (konzisztencia, ozmotikus tulajdonság, bakteriális fertőzöttség stb.). E szakasz feladata a táplálék felvétele, felaprítása, átitatása nyállal, a hígítás, a bevonás, az emésztés, továbbá a táplálék továbbítása és a fertőző vagy toxikus anyagok semlegesítése. E feladatnak megfelelően a táplálékszerzés és a táplálkozás típusa, valamint a felvett táplálék minősége szerint (növényevők, mindenevők, húsevők) az emésztőkészülék kezdeti szakaszának alakja és szerkezete az eltérő funkciónak megfelelően különbözik.

Az emésztőcső középső szakaszában történik a homogenizált táplálék feltárása, kémiai emésztése és a feltárt tápanyagok felszívódása. E szakasz a nehezen emészthető táplálékot fogyasztó állatokban (növényevők) hosszú; itt baktériumok, valamint protozoonok is részt vesznek a táplálék feltárásában, emésztésében. A könnyen emészthető táplálékot fogyasztó állatok (húsevők) emésztőcsöve rövid. Az emésztőcső végső szakasza (utóbél) a szervezet vízgazdálkodását (vízfelszívódás) és az emésztetlen anyagok eltávolítását szolgálja.

Az emésztőkészülék a szájnyílástól a végbélnyílásig terjedő emésztőcsőből, tractus s. tubus digestorius s. alimentarius, valamint tömör szerkezetű járulékos mirigyekből, glandulae accessoriae (máj, hasnyálmirigy) épül fel.

A mirigyek váladéka kivezetőcsövön át jut az emésztőcsőbe.

Az emésztőkészülék fejlődését tekintve három részből áll: 1. előbél, 2. középbél, 3. utóbél. Szerkezete alapján a következő részei vannak:

I. Szájüreg, cavum oris

} fejbél

}

előbél

II. Garat, cavum pharyngis, pharynx.

III. Emésztőcső, canalis alimentarius:

1. a nyelőcső, oesophagus,

2. a gyomor, ventriculus s. gaster,

3. a bélcső, intestinum:

}

középbél

vékonybél, intestinum tenue,

a) epésbél, intestinum duodenum s. duodenum,

b) éhbél, intestinum jejunum s. jejunum,

c) csípőbél, intestinum ileum s. ileum,

4. vastagbél, intestinum crassum:

}

utóbél

a) vakbél, intestinum caecum s. caecum,

b) remese, intestinum colon s. colon,

c) végbél, intestinum rectum s. rectum,

d) canalis analis végbélnyílás, anus

A fejbél az orrüreget, a szájüreget, valamint az emésztést és a légzést egyaránt szolgáló garatüreget foglalja magában. Az emésztőkészülék fejezetein belül csupán a szájüreget és a garatüreget tárgyaljuk, az orrüregről a légzőkészülék keretében szólunk.