Ugrás a tartalomhoz

A háziállatok funkcionális anatómiája

Fehér György

Mezőgazda Kiadó

10. fejezet - A házimadarak funkcionális anatómiája

10. fejezet - A házimadarak funkcionális anatómiája

A madarak jellemzése

A madarak, Aves, osztálya a gerincesek, Vertebrata, törzséhez, a koponyások, Craniota, altörzséhez tartoznak. Állandó hőmérsékletű, homoiotherm állatok. Szervezetük a levegőben való életmódhoz, a repüléshez alkalmazkodott. Testüket tollruha borítja.

Elülső végtagjaik szárnyakká váltak, a repüléshez alkalmazkodtak. A repülés képessége kizárólagos jellege a madaraknak (kivétel: a denevérek). Összes alkati, morfológiai jellegzetességeik a repülésnek megfelelően alakultak.

A hátulsó végtagok kizárólag a földön való mozgást, az ugrást, a kúszást, a kaparást, a kapaszkodást és az áldozat megragadását szolgálják. A talajt csupán az ujjak érintik.

A repüléshez való alkalmazkodás a testtömeg csökkenését is megköveteli. A madár törzse levegővel telt légzsákokat tartalmaz, nehezebb zsigerei a törzs centrális részében helyeződnek. Az egyes periferikusan helyeződő szervek funkcióját is ennek következményeképpen részben átveszik a centrálisan helyeződő szervek. Pl. az emésztőkészüléknél a fogak és a rágóizmok funkcióját az izmos gyomor veszi át.

A fogak hiánya az áll- és állkapocscsont gyengébb fejlettségével jár együtt, és a csontok részben pneumatizáltak. A gerincoszlop és a végtagok csontjai a fokozatos pneumatizálódás révén szintén könnyebbé váltak.

A tollruha növeli a test volumenét, a sűrűségét csökkenti. A légzőkészülék különleges fejlődése, levegővel telt légzsákjai szintén a testsúly csökkentése révén segítik elő a repülőkészséget. Ritka esetben a húgyszervek kisebb tömege is segíti a repülést; koncentrált váladéka is erre utal. A szaporodás, az embrió extrauterinalis fejlődése, a női nemi szervek egyik oldali, és a hím párzószervek csökevényes fejlettsége több madárfajban csökkenti a test súlyát, ezáltal szintén elősegíti a repülést.

A repülőkészség a testtömeg csökkenésén kívül a csontos váz átalakulásával is jár. A repülés energiaigénye növeli a csontokat, az izmokat. A csontok súlya a testtömeg 13,4, az izmok tömege pedig 45%. A farok is a repülés szolgálatában áll. A szem fejlett, repülés közben a tájékozódást csupán a fej elfordításával teszi lehetővé.