Ugrás a tartalomhoz

Magyarország halfaunája

Dr. Harka Ákos, Sallai Zoltán (2007)

Dr. Harka Ákos és Sallai Zoltán

Kiválasztás

Kiválasztás

A sejtek anyagcseréje során a szén-dioxid mellett egyéb fölösleges és káros bomlástermékek is keletkeznek, például karbamid, ammónia, festékanyagok, húgysav. A kopoltyúk ezek egy részét is eltávolítják a vérből, de a feladat zöme a kiválasztó szervrendszerre hárul. Ugyancsak a kiválasztás során távozik a szervezetből az ásványi sók fölöslege, valamint az a jelentős mennyiségű víz, amely édesvízi környezetben – a bőrön és kopoltyúkon át – ozmózis útján kerül a szervezetbe.

Fejlettebb halainkban a kiválasztás legfontosabb feladatait az ősvese (mesonephros) látja el. Ez egy szelvényezett, többé-kevésbé megnyúlt, lágy állományú páros szerv, amely a hasüreg felső részén a gerincoszlophoz tapad (16. ábra).

1.16. ábra - A nagyobb belső szervek elrendeződése

A nagyobb belső szervek elrendeződése

A vesében a törzs izmait ellátó artériák oldalágai számtalan parányi érgomolyagot (glomerulus) képeznek. Az érgomolyagot egy kettős falú kehely, a Bowman-tok (capsula Bowmani) zárja körül. A hajszálér falán átszűrődő fehérjementes vérplazma – amely még nagyon sok hasznos anyagot is tartalmaz – a Bowman-tokból a kanyargós lefutású vesecsatornácskákba kerül, ahol a szervezet számára még szükséges anyagok visszaszívódnak. A visszaszívott víz, szőlőcukor stb. a vese vénás érhálózatába, majd onnan az alsó fővénába kerül. A vesecsatornácskákban kialakult vizeletet a két húgyvezeték gyűjti össze, amely húgycsővé egyesülve a végbélnyílás mögött nyílik a szabadba. Egyes fajoknál azonban az alsó szakasz húgyhólyaggá tágul, amelyből a vizelet egy rövid húgycsövön át jut a külvilágba.