Ugrás a tartalomhoz

Növénytan

A gombák birodalma

A gombák birodalma

A tudományos vizsgálómódszerek fejlődésével nyilvánvalóvá vált, hogy a gombák a növényektől elkülönült birodalmat alkotnak. A moszatokhoz hasonlóan a gombák is fonalas, telepszerű[23] felépítésűek, ugyanakkor elkülöníti őket az előbbiektől a zöld színtest (és természetesen a színtestben lévő levélzöld) hiánya. Valamennyi gomba spórával[24] szaporodik. Táplálkozásuk - zöld színtest hiányában - hasonló az állatokéhoz, azaz más élőlények szerves anyagaiból építik fel testüket. Emiatt a fejlődésükhöz nem igényelnek fényt. A nedvességet azonban egyik gomba sem nélkülözheti. A korhadékbontók fontos szerepet töltenek be a természetben az elhalt élőlények maradványainak lebontásával. A gombákkal mindennapi életünkben is sokszor találkozunk. Sokféleképpen felhasználjuk őket: így például segítségükkel készül a kenyerünk, sokféle sajtunk vagy éppen a bor és a sör is. Mindezen termékek gyártásához a különböző élesztőgombákat használjuk fel. Több gombafaj - mint például az ecsetpenész - a gyógyászat terén vált nagy jelentőségűvé. Ez a mikroszkopikus méretű gomba a penicillin nevű, fertőző baktériumok ellen hatásos antibiotikumot[25] állítja elő. Sok gomba tevékenysége az ember számára káros lehet. Gondoljunk a kultúrnövényeinket károsító fajokra, például a szőlőperonoszpórára . A kalapos gombák között sok jóízű, ehető faj ismert. A gomba ősidők óta kedvelt emberi táplálék. Fehérje-, ásványisó- és vitamintartalma, valamint aromaanyagai miatt értékes élelmiszer. A mérges gombákkal is érdemes megismerkedni, hiszen az ehető fajokkal való összetévesztésüknek végzetes következményei lehetnek.

Glomus (Zygomycetes, Endogonales) faj kihajtó zigospórája (Dobolyi Csaba felvétele)
Glomus (Zygomycetes, Endogonales) faj kihajtó zigospórája (Dobolyi Csaba felvétele)

Pék- vagy sörélesztőgomba (Saccharomyces cerevisiae, Ascomycetes, Saccharomycetaceae) sarjsejtjei (Dobolyi Csaba felvétele)
Pék- vagy sörélesztőgomba (Saccharomyces cerevisiae, Ascomycetes, Saccharomycetaceae) sarjsejtjei (Dobolyi Csaba felvétele)

Szőlőperonoszpóra (Plasmopara viticola, Oomycetes, Peronosporaceae) (R.C. Pearson felvétele, Cornell Egyetem, Geneva, USA)
Szőlőperonoszpóra (Plasmopara viticola, Oomycetes, Peronosporaceae) (R.C. Pearson felvétele, Cornell Egyetem, Geneva, USA)[23] Telepes testűek azok a többsejtű növények, amelyeknek nincsen gyökerük, levelük és száruk. Hozzájuk hasonló testszerveződésük miatt a gombákat is telepes testű szervezeteknek tekintjük.

[24] A spórák a virágtalan növények és a gombák ivartalan (vagyis nem ivarsejtek egyesülésével létrejött) szaporítósejtjei. Általában milliószámra keletkeznek a szervezet elkülönült részeiben, ahonnan leggyakrabban a szél viszi őket szerteszét.

[25] Az antibiotikumok olyan mikroorganizmusok által termelt anyagok, amelyek már kis mennyiségben is gátló vagy pusztító hatásúak más mikroszervezetekre. E tulajdonságuk miatt gyógyszerek előállítására használhatók fel.