Ugrás a tartalomhoz

Növénytan

A vizek part menti sávjának növényei

A vizek part menti sávjának növényei

A vizek partja mentén kevés felvehető tápanyagtartalom (ásványi só) mellett általában a nád, sok felvehető tápanyagtartalom mellett pedig a gyékény alkot nagy állományokat. A nád évelő pázsitfű. Tavasszal az iszapban áttelelő gyöktörzséből[51] kihajt, tehát évelő növény. A legtöbb tulajdonsága - pl. bojtos gyökérrendszer,[52] üreges, csomókkal tarkított szalmaszár, mellékeres, szárölelő levél, bugavirágzat - megegyezik a már korábban ismertetett réti csenkeszével és réti perjéével. A sok hasonló tulajdonság ezen növények rokonságát bizonyítja. A nád terméseit a hozzájuk kapcsolódó tengelyen lévő szőrök segítségével a szél terjeszti. A növényt sokoldalúan hasznosítják az építő-, a cellulóz- és a papíriparban, és kosarakat, kerti bútorokat is készítenek belőle.

Nád (Phragmites australis, Poaceae) (Turcsányi Gábor felvétele)
Nád (Phragmites australis, Poaceae) (Turcsányi Gábor felvétele)

A gyékény sok tulajdonsága hasonlít a nádéra. Gyöktörzse[53] és bojtos gyökérrendszere[54] van, levelei mellékeresek. Virágzata azonban eltér a nádétól; az tömött, hengeres torzsavirágzat, amelyben alul helyezkednek el a termős, fölül pedig a porzós virágok. A gyékény tehát egylaki növény. A megporzást és a termések terjesztését a szél végzi. A gyékény leveleiből különféle használati tárgyakat (pl. szőnyeget, lábtörlőt, papucsot) fonnak, virágzatát (az ún. "buzogányt") pedig szobadísznek használják.

Bodnározó gyékény (Typha latifolia, Typhaceae) torzsavirágzata (Turcsányi Gábor felvétele)
Bodnározó gyékény (Typha latifolia, Typhaceae) torzsavirágzata (Turcsányi Gábor felvétele)[51] A gyöktörzs vastag, rendszerint el nem ágazó és belül tömör, földfelszín alatti hajtás, amellyel a növény a kedvezőtlen (hideg vagy száraz) időszakot átvészeli; a kedvezőtlen időszak megszűntével belőle föld fölötti hajtások erednek.

[52] A mellékgyökerekből álló bojtos gyökérrendszer sok, többé-kevésbé egyforma, szárból eredő gyökérből áll.

[53] A gyöktörzs vastag, rendszerint el nem ágazó és belül tömör, földfelszín alatti hajtás, amellyel a növény a kedvezőtlen (hideg vagy száraz) időszakot átvészeli; a kedvezőtlen időszak megszűntével belőle föld fölötti hajtások erednek.

[54] A mellékgyökerekből álló bojtos gyökérrendszer sok, többé-kevésbé egyforma, szárból eredő gyökérből áll.