Ugrás a tartalomhoz

Növénytan

A trópusi esőerdők növényei

A trópusi esőerdők növényei

A trópusok az egyenlítőtől a Rák- és a Baktérítőig terjednek . Az egyenlítő környékén a Napból érkező erős besugárzás hatására csaknem minden nap esik az eső, évi 2000-4000 mm-es csapadékmennyiséget eredményezve. Itt nicsenek évszakok, aminek következtében a növények örökzöldek. A napi és az évi hőmérséklet-ingadozások csekélyek, az átlaghőmérséklet 24-28 °C közötti. A levegő párával telt. A sok csapadék és a magas hőmérséklet elősegíti az elpusztult szervezetek talajra lehullott szerves anyagainak gyors lebontását. Az így felszabaduló tápanyagokat az erdő növényei szinte azonnal felveszik és beépítik testükbe. Ezen oknál fogva a trópusi esőerdők talajai szegények tápanyagokban.

A Föld klímaövei
A Föld klímaövei

A kedvező körülmények hatására fajokban rendkívül gazdag növényzet alakul ki, amit esőerdőnek nevezünk. Az esőerdő szintekben is az összes erdő közül a leggazdagabb. A fák lombkoronája pl. 3 szintben helyezkedik el, és egyes fák még a 60 m-es magasságot is elérik (ez városainkban egy 15 emeletes ház magasságának felel meg). A fák alatt, a félhomályban, az árnyékot tűrő cserjék és lágyszárúak szinte áthatolhatatlan szövedéket alkotnak. Az esőerdő mohákban is nagyon gazdag. A lombkoronaszintbe sok növény felkúszik a talaj felszínéről, a napfényért a fákkal versengve. Ezek a kötélre emlékeztető szárú növények a liánok. A fák lombja közt a talajban nem gyökerező ún. fánlakó növények is előfordulnak, amelyek tápanyagaikat a levegőből, illetve a lombkoronában előforduló egyéb korhadó anyagokból veszik föl .

Esőerdő (Gábris Gyula felvétele)
Esőerdő (Gábris Gyula felvétele)

Esőerdei fánlakó broméliafaj (Bromelia sp., Bromeliaceae) (Szabó Mária felvétele)
Esőerdei fánlakó broméliafaj (Bromelia sp., Bromeliaceae) (Szabó Mária felvétele)

A trópusi esőerdőkben nagy gazdasági jelentőségű növények találhatók. Közülük az ébenfát és a mahagónifát fatárgyak, bútorok készítésére használják.