Ugrás a tartalomhoz

Növénytan

Szomjas élővilág

Szomjas élővilág

A földi élet elképzelhetetlen víz nélkül. A vizek partján barangolva, tavakon vagy folyókon csónakázva vagy éppen bennük fürödve tapasztalhatjuk, hogy sok élőlény a vízben él . Számukra tehát a víz élőhely. Vízre nagy szükség van az élőlények működéséhez is. Még a legszárazabb körülmények között élő szervezet testének is, legalábbis aktív állapotában, jelentős részét a víz alkotja.

Tündérrózsa-vízitök hínár (Nymphaeetum albo-luteae) (Seregélyes Tibor felvétele)
Tündérrózsa-vízitök hínár (Nymphaeetum albo-luteae) (Seregélyes Tibor felvétele)

A víz a Földön körforgást végez . Amit a Nap melege a szabad vízfelszínekről és a szárazföldekről elpárologtat, az vízgőzként a meleg levegővel fölemelkedik. A magas légrétegekben azután kihűl és felhőket képez, amikből csapadékként hull vissza a Föld felszínére. Ennek egy része összegyűlik a folyókban és visszafolyik a nagy állóvizekbe (óceánokba, tengerekbe és tavakba), másik része pedig beszivárog a talajba és a növényeket táplálja.

A víz körforgása
A víz körforgása

Az ember, mezőgazdasági, ipari és háztartási tevékenységéhez nagyon sok vizet igényel. Ezek a tevékenységei ugyanakkor sokféle módon veszélyeztetik a természetes vizeket és azok élővilágát. Az ember által előállított sokféle műtrágya, növényvédőszer, tisztítószer és minden olyan anyag, ami a háztartási és ipari szennyvizekbe kerül, éppen a víz előbb ismertetett körforgása révén gyakran a természetes vizekben éri el végállomását.

A természetes vizek egy bizonyos határig képesek a szennyeződések kiválasztására, lebontására vagy semlegesítésére, azaz öntisztulásra. Amikor azonban a terhelés túllépi az öntisztulási képességük határát, kedvezőtlen folyamatok indulnak be. Ilyen pl. a halak és más szervezetek pusztulása, egyes moszatok és hínárnövények túlzott elszaporodása, a víz szagának kellemetlenné válása és átlátszóságának csökkenése.